Studenţii basarabeni sărbătoresc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Organizaţiile studenţilor basarabeni vor sărbători, în perioada 24-31 martie, 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, printr-o serie de manifestări desfăşurate în Bucureşti, Timişoara şi Braşov.

Festivalul "Zilele Basarabiei" este organizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

Potrivit unui comunicat remis vineri de DRP, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti dă startul evenimentelor dedicate Unirii de la 1918 cu un concert la care sunt invitaţi Cătălin Josan, Gândul Mâţei, Paralela 47, ROA şi Condorii Negri.

Programul ediţiei a V-a a Festivalului "Zilele Basarabiei" de la Bucureşti include, de asemenea, vizite la muzeele capitalei şi lansarea volumului "Istoria Basarabiei", semnată de profesor doctor universitar Ştefan Purici, editat de Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni.

În data de 27 martie, participanţii la festival se vor deplasa la cimitirul de la Cernica, pentru a aduce un omagiu membrilor Sfatului Ţării.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara a pregătit un program de şase zile, în perioada 27 martie - 1 aprilie, cuprinzând o serie de manifestări culturale: expoziţii, lansări de carte, dezbateri, concerte şi spectacole de teatru.

Printre invitaţii la eveniment se numără Cristi Dumitru, director al Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni, Paralela 47, Teatrul Muzical-Dramatic "B.P. Hasdeu" din Cahul şi ansamblul de dans folcloric "Izvoraş" din acelaşi oraş.

Şi la Braşov vor avea loc mai multe evenimente dedicate Unirii Basarabiei cu România. Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din acest oraş va organiza, în data de 27 martie, o slujbă de comemorare a artizanilor Unirii de la 1918.

Programul include, de asemenea, un simpozion cu participarea mai multor istorici şi a altor personalităţi din mediul academic, dezbateri, proiecţii de film şi un concert live oferit de trupele Catharsis, Akord, Sick Brothers şi interpreta Nicoleta Gavriliţa, mai informează comunicatul.