Structura conducerii Chinei s-ar putea schimba la Congresul din toamnă

În China ar putea avea loc reforme democratice o dată ce Xi Jinping va prelua controlul total.
Membrii Comitetului permanent al Biroului Politic, Politburo: Wang Qishan, preşedintele Congresului Naţional al Poporului, Zhang Dejiang, liderul chinez Xi Jinping, premierul Li Keqiang, membrul Comitetului permanent al Politburo Liu Yunshan şi membrul Politburo Zhang Gaoli la Sala Mare a Poporului din Beijing, 2017
Membrii Comitetului permanent al Biroului Politic, Politburo: Wang Qishan, preşedintele Congresului Naţional al Poporului, Zhang Dejiang, liderul chinez Xi Jinping, premierul Li Keqiang, membrul Comitetului permanent al Politburo Liu Yunshan şi membrul Politburo Zhang Gaoli la Sala Mare a Poporului din Beijing, 2017 (Greg Baker / AFP / Getty Images)

Înaintea Congresului Naţional, o reuniune politică crucială ţinută o dată la cinci ani în timpul sezonului de toamnă, în care sunt anunţaţi oficialii de rang înalt ai partidului, facţiunile Partidului Comunist şi puternica gardă veche a Partidului s-au străduit să obţină locuri pentru protejaţii lor în Comitetul Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez - cel mai înalt for decizional al regimului chinez din istoria recentă.

În această toamnă însă, Comitetul nu mai poate fi un factor cheie în elita politicii chineze.

De la sfârşitul lunii iulie, liderul chinez Xi Jinping a efectuat mai multe mişcări care par să acrediteze speculaţiile de la începutul acestui an că intenţionează să rupă normele actuale de succesiune la conducere şi poate chiar şi să abolească comitetul.

Dacă Xi continuă parcursul traiectoriei actuale de consolidare a puterii, regimul chinez urmează să schimbe la cel de-al 19-lea Congres al Partidului Naţional "conducerea colectivă" într-o conducere individuală.

Reforma "inimaginabilă"

Xi Jinping şi-a petrecut majoritatea primilor cinci ani în funcţie, consolidându-şi controlul asupra regimului chinez, care de aproape două decenii a fost dominat de fostul şef al partidului, Jiang Zemin, şi de fracţiunea politică puternică a lui Jiang.

Peste un milion de oficialităţi şi ofiţeri militari chinezi au fost epuraţi în campania anti-corupţie a lui Xi, potrivit agenţiei anticorupţie a partidului. Mulţi dintre oficialii epuraţi sunt membri sau susţinători ai facţiunii Jiang. Reforma militară a lui Xi a fost, de asemenea, parţial menită să pună capăt controlului lui Jiang asupra Armatei de Eliberare a Poporului (PLA).

Până la sfârşitul anului 2016, Xi pare să fi ajuns la un moment de răscruce, când a luat mantia liderului „central“ al partidului, un titlu simbolic deţinut de foştii lideri supremi (cu excepţia Hu Jintao). În timp ce titlurile oficiale nu sunt întotdeauna sinonime cu puterea liderului chinez, statutul "central" al lui Xi sugera cel puţin că el era "primul dintre egali" în cadrul Comitetului Permanent al Biroului Politic.

În luna mai, reputata revistă din Hong Kong, Yazhou Zhoukan (Asia Weekly), a difuzat un articol despre cercetările regimului chinez în vederea desfiinţării comitetului. Citând o sursă apropiată de oficialii chinezi de nivel înalt, Yazhou Zhoukan a susţinut că dacă Xi ar putea rezista la presiunea internă a partidului şi ar putea controla numirea personalului de vârf, el ar fi capabil să lanseze "o reformă care va părea inimaginabilă străinilor" precum dezmembrarea Comitetului, modificarea normelor de vârstă oficială pentru vârsta de pensionare, precum şi încetarea practicii ca liderilor chinezi pensionaţi să le fie permis să dicteze un succesor.

De la publicarea articolului Yazhou Zhoukan, Xi pare să fi făcut progrese considerabile în ceea ce priveşte ţinerea în frâu a adversarilor interni şi reglementarea remanierii personalului.

În urma unei avalanşe de numiri de şefi de provincii şi deputaţi în prima jumătate a anului 2017, există acum mai mulţi ofiţeri de elită din provincii care sunt loiali lui Xi decât lui Jiang. Xi a înlocuit, de asemenea, toţi şefii politici ai Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative din provincii care au fost puşi în funcţii odată cu el în anul 2012. Comitetul este un organ mic, dar puternic al Partidului, care supraveghează securitatea internă şi aparatul judiciar, ce a fost mult timp controlat de facţiunea lui Jiang.

Comitetul permanent al Biroului Politic, Politburo, de la stanga la dreapta: Liu Yunshan, Zhang Dejiang, Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Gaoli, Yu Zhengsheng şi Wang Qishan, Beijing, la 15 noimbrie 2012
Comitetul permanent al Biroului Politic, Politburo, de la stanga la dreapta: Liu Yunshan, Zhang Dejiang, Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Gaoli, Yu Zhengsheng şi Wang Qishan, Beijing, la 15 noimbrie 2012 (MARK RALSTON/AFP/Getty Images)

La sfârşitul lunii iulie, Sun Zhengcai, fost membru al Biroului Politic, considerat de către un număr de observatori a fi succesorul de facto al fracţiunii lui Jiang la conducerea chineză a fost investigat dintr-o dată, uimind observatorii.

La 1 august, Xi a promovat 138 de generali, slăbind în continuare influenţa persistentă a lui Jiang în armată, în timp ce şi-a extins propriul control. Într-o paradă care a marcat aniversarea înfiinţării PLA, trupele l-au întâmpinat pe Xi cu "Hello Chairman" în loc de "Hello Commander" - o alegere curioasă a titlului care a subliniat puterea politică a lui Xi.

Consolidarea puterii

Scurgeri de informaţii de la Zhongnanhai (sediul partidului chinez) sugerează că Xi a acumulat suficientă putere pentru schimbarea structurii actuale de conducere a regimului - Biroul Politic, la o singură persoană aflată în poziţie de autoritate.

Nu a avut loc nicio întâlnire informală la Beidaihe, staţiunea de pe litoral unde elitele active de partid şi cele pensionate se reunesc în fiecare vară pentru a decide în ceea ce priveşe politica şi personalul, potrivit celor două surse citate de postul de televiziune South China Morning Post din Hong Kong. "Cineva a acumulat deja controlul total şi politica vechii gărzi a Partidului a dispărut", a spus una din surse, ceea ce indică scăderea puterii lui Jiang Zemin.

O sursă apropiată conducerii lui Xi a declarat pentru The Epoch Times că Hu Chunhua, singurul candidat din actualul Birou Politic ce are acreditarea să devină succesorul conducerii chineze, a făcut o declaraţie internă că nu are ambiţii pentru poziţia supremă. Sursa a adăugat că Xi aproape şi-a consolidat puterea complet.

Liderul regimului chinez, Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri cu delegaţia celei de-a şaptea întâlniri a BRICS privind problemele de securitate, Sala Mare a Poporului, Beijing, 28 iulie 2017
Liderul regimului chinez, Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri cu delegaţia celei de-a şaptea întâlniri a BRICS privind problemele de securitate, Sala Mare a Poporului, Beijing, 28 iulie 2017 (NG HAN GUAN/AFP/Getty Images)

Odată ce va reinstaura regula unui singur conducător, lui Xi îi sunt deschise trei căi, potrivit lui Ming Chu-cheng, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Naţională din Taiwan.

"Prima cale este modelul lui Lee Kuan Yew din Singapore, dar acest lucru este aproape imposibil în China de astăzi", care suferă de o corupţie sistemică necontrolată, a spus Ming. "Cea de-a doua cale este cea a fostului lider din Taiwan, Chiang Ching-kuo, iar a treia este cea al ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov." Chiang şi Gorbaciov au abandonat regula unilaterală pentru o reformă orientată democratic, deşi în circumstanţe foarte diferite.

Ming notează că Xi a făcut demersuri care l-au distanţat de generaţiile anterioare ale liderilor chinezi, dar încă nu este clar ce mod va alege. Conducerea lui Xi a interzis cadrelor de partid să aibă o religie, cu toate că Xi însuşi a spus: "Zeii privesc", într-un discurs adresat oficialilor chinezi de top - o alegere neobişnuită de cuvinte pentru liderul Partidului Comunist, ateu.

La această analiză au contribuit Ji Da şi Wu Minzhou.