Strategia Naţională privind Schimbările Climatice, în atenţia Guvernului

Timp de milenii am mers mână în mână cu natura.
Timp de milenii am mers mână în mână cu natura. (Ana Abejon/Getty Images)

Pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră se propune utilizarea maşinilor cu combustibili alternativi.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi creşterea capacităţii naturale de absorbţie a CO2 din atmosferă sunt măsurile prevăzute în Strategia Naţională a României privind Schimbările Climatice 2013-2020. Strategia propusă de Ministerul Mediului se află pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri.

Autorităţile centrale şi locale au obligaţia să identifice principalele ameninţări şi să găsească metode pentru a le elimina, sub coordonarea Ministerului Mediului.

Pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, strategia propune utilizarea tehnologiilor din domeniul energiilor regenerabile – instalaţii de încălzire cu pompe de căldură sau panouri solare, asigurarea necesarului de energie electrică în staţiile de cale ferată cu ajutorul panourilor fotovoltaice sau a altor forme de energie regenerabilă.

În domeniul transporturilor se propun optimizarea mijloacelor de transport în comun (trenuri, autobuze, troleibuze, tramvaie), realizarea unei infrastructuri adecvate pentru o bună eficientizare a funcţionării acestora şi încurajarea formelor de transport alternativ (ciclismul, car-pooling, car-sharing).

Autovehiculele vor fi echipate cu motoare convenţionale (cu ardere internă), dar cu emisii poluante foarte reduse, vor fi folosite maşini care utilizează parţial sau integral combustibili alternativi (în general biocarburanţi lichizi, biogaz, GPL, GNC etc) sau cu altă sursă de energie (hibride, electrice, cu hidrogen etc).

Pentru reducerea transportului rutier de marfă se are în vedere îmbunătăţirea şi eficientizarea infrastructurii feroviare, precum şi oferirea de stimulente pentru utilizarea acestei forme de transport.

Rovana Plumb declara marţi că va prelua modelul britanic în ceea ce priveşte managementul deşeurilor şi că România şi-a propus reducerea la jumătate, până în 2020, a celor cinci milioane de tone de deşeuri menajere care se înregistrează anual în România.

“Marea Britanie are un plan naţional cu măsuri foarte eficiente în ceea ce priveşte transformarea deşeurilor în energie, şi mă refer aici la deşeurile menajere. Sunt cele cinci milioane de tone de deşeuri menajere care se înregistrează anual în România şi pentru care ne-am propus prin proiectul “Gândeşte, mănâncă, economiseşte” să reducem la jumătate această risipă de alimente, aceste deşeuri alimentare, până în anul 2020. Vom beneficia de asistenţă tehnică din partea Marii Britanii pentru a introduce un model nou, anume acela de a transforma acele deşeuri alimentare într-o sursă de energie, respectiv prin biomasă”, a afirmat Rovana Plumb.

Potrivit acesteia, o analiză în domeniu arată că din potenţialul de biomasă se poate asigura energia electrică pentru 2,5 milioane de gospodării din România timp de trei ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne