Straniu - Vatican: porumbeii păcii atacaţi de ciori şi pescăruşi

Doi copii, aflaţi lângă Papa Francis, eliberează porumbei albi în semn de pace
Doi copii, aflaţi lângă Papa Francis, eliberează porumbei albi în semn de pace (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)

Doi porumbei albi, simbol al păcii, eliberaţi de copii duminică de la o fereastră a Palatului Apostolic, reşedinţa oficială a Papei de la Vatican, au fost atacaţi de o cioară şi un pescăruş, pentru al doilea an consecutiv, informează The Independent.

Zeci de mii de oameni se strânseseră duminică în Piaţa Sf. Petru, pentru a lua parte la "Caravana păcii", eveniment ţinut anual de Vatican. După ce copiii aflaţi lângă papa Francis, un băiat şi o fată, au eliberat porumbeii, spectatorii au rămas înmărmuriţi. Un pescăruş şi o cioară mare neagră s-au năpustit asupra acestora.

Un porumbel a reuşit să se elibereze din ghiarele pescăruşului, pierzând câteva pene pe drum, în timp ce cioara a atacat în mod repetat celălalt porumbel. Porumbeii au reuşit în cele din urmă să scape, nefiind clar cât de grav sunt răniţi.

Aproape exact acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut, la acelaşi eveniment, care are loc întotdeauna în ultima duminică a lunii ianuarie. Atunci, doar un singur pescăruş a atacat porumbeii eliberaţi, care au zburat înapoi în palat.

Vorbind la fereastră în prealabil, papa Francis a făcut apel pentru pace în Ucraina, unde mai mulţi protestatarii anti-guvern şi-au pierdut viaţa, iar violenţele sunt în curs de desfăşurare.

Porumbelul care ţine o ramură de măslin în gură este un consacrat simbol internaţional al păcii. Acesta îşi are originea în povestea potopului lui Noe, care a eliberat un porumbel din arca sa în timpul potopului în încercarea de a găsi pământ. Acesta s-a întors în cele din urmă cu o ramură de măslin în gură.

Comentatorii online s-au grăbit să interpreteze incidentul drept un semn de rău.