"STOP modificărilor aduse Codului de Procedură Penală!" - nou protest la Parlament

Protest (Arhivă)
Protest (Arhivă) (Mihuţ Savu)

Pe Facebook a fost lansat apelul la mobilizare pentru un nou protest împotriva "asalturilor" coaliţiei la putere asupra Justiţiei. Indignaţi că majoritatea PSD/ALDE va da luni undă verde unor modificări ale Codurilor Penale cu dedicaţie pentru politicieni sau oameni influenţi, reprezentanţii a două grupuri civice, Reuşim pentru România şi Rezistenţii din Piaţa Victoriei anunţă protest în faţa Parlamentului luni, în intervalul orar 17 -21.

"Modificările aduse la Codul de Procedură Penală vor fi votate pe 18 iunie de Camera Deputaţilor! Au fost deja votate pe 13 iunie de Senat!

Luni 18 iunie, de la ora 12:00 modificările aduse la Codul de Procedură Penală vor intra la dezbatere în Comisia Iordache, iar de la ora 16:00 merg la Camera Deputaţilor.

Printre noile prevederi se numără articole cu dedicaţie pentru politicieni sau oameni influenţi, precum Liviu Dragnea sau Dan Voiculescu, dar şi amendamente prin care cei care comit fapte penale primesc noi instrumente în lupta cu justiţia, fiind efectiv avantajaţi în faţa anchetatorilor.

Sintagma ”suspiciune rezonabilă” a fost înlocuită peste tot în lege cu sintagma ”indicii temeinice”, iar modalităţile şi posibilităţile de realizare a interceptărilor au fost drastic restrânse.

Convorbirile, comunicările sau conversaţiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală.

Durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă în acest timp procurorii nu reuşesc să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat.

Liberarea condiţionată poate fi cerută din 6 în 6 luni, faţă de intervalul minim de un an cât trebuie să treacă acum între solicitări.

Opoziţia şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor au criticat dur modificările aduse de PSD, ALDE şi UDMR Codului de procedură penală, despre care au spus că vor avea efecte devastatoare asupra anchetelor penale, eliminând o serie de instrumente legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracţiunile.", atrag atenţia iniţiatorii evenimentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne