Stoltenberg: Mesajul lui Trump privind cheltuielile cu apărarea aminteşte de administraţiile trecute

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că mesajul transmis de preşedintele american Donald Trump, în discursul său în care a cerut membrilor alianţei să îşi crească cheltuielile cu apărarea, aminteşte de administraţiile precedente.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

Stoltenberg s-a adresat mass mediei vineri, la o zi după ce Trump s-a întâlnit cu alţi lideri NATO la sediul alianţei în Bruxelles.

O mare parte din discursul lui Trump a fost folosită pentru a critica aliaţii, susţinând că nu îşi acoperă partea ce li se cuvine din povara financiară comună.

“Nu este corect pentru cetăţenii şi contribuabilii din Statele Unite” ca doar 5 ţări NATO să fi ajuns în punctul în care să aloce cel puţin 2% din PIB pentru apărare, a declarat preşedintele american.

Trump a avut un stil direct şi aspru, a declarat Stoltenberg. “Această exprimare directă a mai fost întâlnită anterior şi [Trump] a exprimat în mod clar speranţa ca aliaţii europenii şi Canada să investească mai mult în apărare”.

Totuşi, Stoltenberg a adăugat că “limbajul ar putea fi diferit şi cuvintele ar putea fi diferite, dar mesajul central este acelaşi pe care l-am auzit înainte, chiar şi în timpul administraţiei precedente [a preşedintelui Barack Obama]: că avem nevoie de o distribuire mai corectă a poverii [financiare] în cadrul alianţei”.

Ţările NATO au promis în 2014 că vor încerca să aloce 2% din PIB pentru apărare în decursul unei decade, dar până acum doar Marea Britanie, Grecia, Estonia, Polonia şi SUA fac acest lucru.

Multe state NATO, în special de pe fronturile estice ale alianţei, şi-au manifestat temerile în legătură cu ameninţările percepute dinspre politica externă agresivă a Rusiei şi în ceea ce priveşte angajamentul lui Trump faţă de alianţa vestică şi faţă de sancţiunile aplicate Moscovei pentru rolul său în criza ucraineană.

În plus, un oficial american a generat unele îngrijorări în 26 mai când a fost întrebat dacă Trump intenţionează să extindă sancţiunile SUA împotriva Rusiei în ceea ce priveşte criza ucraineană.

“Cred că preşedintele analizează situaţia. În prezent, nu avem o poziţie”, a declarat Gary Cohn, consilier pe probleme economice la Casa Albă.

Totuşi, ulterior în aceeaşi zi, la summitul G7 din regiunea italiană Sicilia, Cohn a părut să adopte o poziţie foarte favorabilă sancţiunilor.

“Noi nu reducem sancţiunile împotriva Rusiei. Dacă e să facem ceva, atunci probabil vom urmări să aplicăm măsuri mai dure faţă de Rusia”.