Stoltenberg: întâlnirea miniştrilor de externe poate fi reprogramată pentru Tillerson

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susţine că este “absolut sigur” că o întâlnire a miniştrilor de externe din ţările membre NATO poate fi reprogramată, pentru a putea participa şi secretarul de stat american Rex Tillerson.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

Stoltenberg a făcut remarcile într-un interviu acordat miercuri pentru Associated Press, susţinând că a avut o întrevedere la Washington în cursul zilei de miercuri cu Tillerson, în cadrul căreia au convenit ca personalul lor să stabilească un program alternativ.

Oficialii americani au declarat la începutul acestei săptămâni că Tillerson intenţionează să nu participe la o întâlnire NATO programată să aibă loc în 5-6 aprilie la Bruxelles – prima sa oportunitate de a se întâlni cu miniştrii de externe din toate celelalte 27 de state membre ale alianţei militare vestice.

Tillerson a anunţat că nu va participa la întâlnirea NATO pentru a fi prezent în SUA la o întâlnire a preşedintelui Donald Trump cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. Ulterior, Tillerson ar urma să ajungă în Rusia în aceeaşi lună, potrivit declaraţiilor unor oficiali americani preluate de Reuters.

Decizia lui Tillerson a generat îngrijorare în rândul unor oficiali europeni în ceea ce priveşte angajamentul Administraţiei Trump faţă de alianţa militară vestică.

În plus, decizia lui Tillerson de a nu participa la întâlnirea NATO din aprilie a fost anunţată la câteva zile după ce Trump a scris pe Twitter că Germania datorează sume mari de bani Alianţei militare vestice şi Statelor Unite. Mesajul a venit după prima sa întâlnire cu Angela Merkel la Casa Albă.

În timp ce oficialii NATO din Bruxelles au minimalizat, marţi, importanţa deciziei Secretarului de Stat, mai mulţi foşti diplomaţi americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă de mesajul trimis de Rex Tillerson.

Dar Stoltenberg a declarat după întâlnirea sa cu Tillerson în Washington - în marja unei reuniuni pe tema luptei împotriva Statului Islamic - că este sigur că membrii alianţei pot găsi o dată care să fie convenabilă pentru toţi participanţii.