Stoltenberg îngrijorat de comasarea de trupe ruseşti în Siria

În ciuda faptului că acordul de încetare a focului în Siria pare să reziste în mare parte, şeful NATO s-a declarat îngrijorat cu privire la intensificarea prezenţei militare ruseşti în ţara arabă.
Jens Stoltenberg în Bruxelles
Jens Stoltenberg în Bruxelles (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că armistitul fragil din Siria pare să reziste în mare parte, dar că alianţa occidentală este îngrijorată de comasarea militară rusească în Siria.

La rândul său, Franţa a declarat că deţine informaţii în legătură cu noi atacuri asupra zonelor deţinute de rebelii moderaţi şi a cerut o întâlnire de urgenţă a grupului de lucru pentru Siria cu scopul de a se adresa încălcările acordului ce a intrat în vigoare vineri în ţara arabă.

Deşi conflictul sirian a început în 2011, acordul de încetare a ostilităţilor obţinut luna aceasta este primul de acest gen de până acum.

Stoltenberg a declarat la o conferinţă de presă în Kuweit: “Am văzut unele evoluţii încurajatoare care arată că acordul rezistă în mare parte dar, în acelaşi timp, am văzut unele rapoarte privind încălcări ale acestuia.

Acordul, care are un caracter mai puţin obligatoriu decât un acord oficial de încetare a focului şi care nu a fost semnat în mod direct de guvernul sirian şi forţele rebele, nu acoperă şi operaţiunile împotriva militanţilor din Statul Islamic sau Frontul al-Nusra, un grup afiliat la Al-Qaeda şi sprijinit de SUA.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi marele său aliat Rusia susţin că vor continua să lupte cu forţele militante. Grupurile rebele moderate au declarat că se tem că această poziţie ar putea fi folosită pentru a justifica şi atacurile care ar putea fi desfăşurate împotriva lor.

“Suntem îngrijoraţi cu privire la comasarea militară rusească semnificativă în Siria, ce implică forţe terestre [în ţara arabă], forţe navale în estul Mediteranei şi atacuri aeriene [deasupra Siriei]”, a mai declarat Stoltenberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe