Stoltenberg: Grupul maritim de luptă rusesc ar putea fi folosit împotriva civililor din Alep

Navele de luptă ruseşti ce se îndreaptă spre Siria ar putea fi folosite pentru a ataca civilii din oraşul asediat Alep, a avertizat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cerând Moscovei să implementeze un armistiţiu de durată.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

NATO monitorizează deplasarea unui grupul de luptă format din 8 nave, inclusiv un portavion, din nordul Rusiei către Gilbraltar şi estul Mediteranei, de unde, oficialii alianţei se tem că vor fi lansate atacuri asupra nord-vestului Siriei la începutul lunii noiembrie.

“Grupul de luptă ar putea fi utilizat pentru a mări capabilitatea Rusiei de a participa la operaţiuni de luptă deasupra Siriei şi de a desfăşura chiar mai multe atacuri aeriene asupra oraşului Alep”, a susţinut Stoltenberg.

“Există temerea că grupul de luptă poate fi utilizat ca o platformă pentru atacuri aeriene intensificate împotriva civililor din Alep”, a declarat el la o conferinţă de presă, făcând apel la suspendarea tuturor bombardamentelor.

Grupul maritim de luptă, care a trecut vineri prin Canalul Mânecii, este alcătuit din singurul portavion al Rusiei, Amiral Kuzneţov, precum şi un crucişător de luptă cu propulsie nucleară, două nave de luptă antisubmarin şi patru nave de suport, probabil escortate de submarine, au declarat oficialii NATO.

Grupul maritim rusesc, o imagine rară de la prăbuşirea Uniunii Sovietice ce implică multe bombardiere şi elicoptere de luptă, probabil că se va alătura celor aproximativ 10 nave ruseşti deja aflate în largul coastei siriene, au precizat diplomaţii.

Delegatul SUA la NATO a susţinut că Rusia are dreptul să deplaseze nave în apele internaţionale. Dar analiştii militari susţin că desfăşurarea navelor este un spectacol de forţă din partea ruşilor, în condiţiile în care puţine ţări pot trimite un astfel de grup maritim de luptă la o distanţă atât de mare de casă, deşi grupul probabil se va realimenta în Spania.

“Ar apărea probleme dacă această navă [Amiral Kuzneţov] va contribui la bombardarea aleatorie a ţintelor civile din nord-vestul Siriei, în special împotriva şi în jurul oraşului Alep”, a declarat reporterilor ambasadorul american la NATO, Douglas Lute.

Liderii occidentali urmăresc să aplice o presiune diplomatică maximă asupra Kremlinului pentru ca acesta să pună capăt bombardamentelor asupra zonelor estice ale oraşului Alep deţinute de rebeli, unde au fost ucise sute de civili, inclusiv copii, de la prăbuşirea unui armistiţiu în 3 octombrie.

Rusia a declarat marţi că avioanele sale de luptă şi cele siriene nu au lansat lovituri asupra oraşului Alep de când Moscova a anunţat că suspendă bombardamentele cu şapte zile în urmă, contrazicând un observator care susţine că loviturile aeriene au fost reluate sâmbătă asupra unor zone.

Lute a declarat că bombardamentele au continuat, dar fără a oferi detalii. “Ştim că bombardamentele continuă astăzi, atât din partea aviaţiei ruse cât şi a aviaţiei naţionale siriene a lui Assad”, a adăugat el, făcând referire la preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Lute a declarat că, deşi motivul oficial pentru intervenţia Rusiei în Siria a fost atacarea grupului jihadist Statul Islamic, ruşii nu mai au în vizor acea ţinta. “Statul Islamic nu se află în Alep”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe