Stoltenberg: Ameninţările nucleare ale Rusiei sunt foarte îngrijorătoare

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. (Johannes Simon/Getty Images)

Retorica provocatoare a Rusiei şi intensificarea zborurilor efectuate de bombardierele sale nucleare sunt foarte perturbatoare şi periculoase, a declarat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, conform Yahoo News.

Planurile Rusiei de a trimite rachete capabile să transporte focoase nucleare în Kaliningrad – în apropierea graniţei poloneze – şi ameninţarea Moscovei de a-şi desfăşura forţele nucleare în Crimeea vor schimba în mod fundamental echilibrul securităţii în Europa, a avertizat Stoltenberg în timpul unei vizite la Washington.

În cadrul unor discuţii organizate la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, şeful NATO a criticat comportamentul Rusiei din ultimul an – incluzând intervenţia armată a Moscovei în Ucraina – şi a promis că alianţa transatlantică îşi va consolida angajamentul pentru “apărarea colectivă”.

NATO este de asemenea îngrijorată în legătură cu respectarea de către Rusia a acordurilor privind armele nucleare şi cu intensificarea zborurilor globale efectuate de bombardierele strategice ruseşti. Stoltenberg a declarat că aceste zboruri au loc din Japonia până în Gibraltar, din Creta până în California, şi de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

În plus, şeful NATO a mai criticat Rusia pentru organizarea de exerciţii militare neanunţate, susţinând că acest lucru este o încălcare a acordurilor internaţionale care cer guvernelor să schimbe informaţii în legătură cu exerciţiile planificate şi să invite observatori.

Rusia a început să îşi deplaseze cele mai moderne sisteme de arme în apropierea graniţelor sale cu membrii NATO din estul Europei, a mai declarat Stoltenberg.

Citând acţiunile Rusiei în Ucraina şi în alte locuri, Stoltenberg a declarat că Moscova “îşi impune puterea militară, alimentează naţionalismul agresiv, îşi asumă dreptul de a-şi impune voinţa asupra vecinilor săi şi confiscă pământuri.”

Relaţiile dintre NATO şi Rusia au ajuns la cel mai coborât nivel din ultimele decenii. “Nu ne-am întors în perioada Războiului Rece dar suntem departe de un parteneriat strategic”, a adăugat şeful NATO.

Lituania, Letonia şi Estonia plănuiesc să depună o cerere oficială pentru ca NATO să trimită o forţă de câteva mii de soldaţi în ţările lor ca o contramăsură pentru acţiunile Rusiei. Dar rămâne de văzut dacă măsura va fi aprobată de alianţa militară vestică, adaug Yahoo News.

Comentariile şefului NATO au loc la o zi după ce acesta s-a întâlnit cu preşedintele american Barack Obama, care a acuzat Rusia că adoptă o “postură tot mai agresivă”.

Atât Obama cât şi Stoltenberg au cerut ambelor tabere implicate în conflictul din estul Ucrainei să respecte acordul de pace semnat în 12 februarie la Minsk – un acord firav care este încălcat aproape zilnic pe frontul de luptă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.