Stoianoglo, numit Procuror General al RM. PL: După CNA şi CC, Procuratura Generală a ajuns tot pe mâinile lui Dodon

Procuratura Generală, Chişinău
Procuratura Generală, Chişinău (deschide.md)

Alexandr Stoianoglo, noul Procuror General al Republicii Moldova, a depus jurământul, vineri, 29 noiembrie, după numirea în funcţie, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, ca urmare a propunerii înaintate de către Consiliul Superior al Procurorilor.

În cadrul ceremoniei, noul Procuror General, a depus jurământul standard prevăzut de Legea Procuraturii: „Jur să respect cu stricteţe Constituţia, legile Republicii Moldova, drepturile şi libertăţile omului şi să îndeplinesc conştiincios obligaţiile ce îmi revin”, se arată într-un comunicat al procuraturii Generale.

În replică, analistul politic, Dionis Cenuşă, a punctat că Partidul Democrat a produs multe cadre, pe care socialiştii le „reciclează” şi valorifică cu dibăcie.

„Selectarea lui Alexandr Stoianoglo nu este o noutate mare, din varii motive, dar principalul constă în faptul că e o persoană venită din sistem, verificată şi validată de cel puţin două guvernări - PCRM (2001-2007) şi Alianţele pentru Integrare Europeană, din care a făcut parte şi ex-Premierul Maia Sandu (2009-2014)”, se arată într-o postare a analistului.

Presiunea asupra procurorului general Stoianoglo, care a fost aprobat formal de preşedintele Dodon, va fi enormă, întrucât atât opoziţia, cât şi societatea civilă va monitoriza îndeaproape ce (nu) face viitorul procuror, pierzând oportunitatea de a pune tot sistemul în „terapie de şoc”, prin numirea lui Vladislav Gribincea, a mai adăugat Cenuşă.

Şi conducerea Partidului Liberal a venit cu o replică, specificând că astăzi s-a confirmat temerea cea mai mare din ultima perioadă, şi anume că Dodon va avea şi procurorul general, prin decizia CSP de a-l propune pe Alexandr Stoianoglo, pentru a fi desemnat la şefia Procuraturii Generale (PG).

„După acapararea CNA (Centrul Naţional Anticorupţie) şi CC (Curtea Constituţională), votând pe sub masă, împreună cu PD, în acelaşi mod şi PG a ajuns pe mâinile lui Dodon şi PSRM, astfel toate aceste structuri le va asigura protecţia şi intangibilitatea în problema furtului miliardului lui Dodon, Greceanîi, şi a altora, implicaţi inclusiv în scheme de furt şi corupţie”, se arată în comunicatul PL.

Totodată, liberalii condamnă acest „aranjament murdar, făcut de PD cu PSRM, la comanda lui Dodon”, constatând astfel că reforma procuraturii şi alegerea unui procuror general integru şi independent a fost compromisă total, iar statul capturat de Plahotniuc a fost preluat totalmente de Dodon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe