Ştiri bizare. Israelul evacuează sute de membri ai Căştilor Albe din Siria în Iordania

Membri ai grupul Căştile Albe în orasul nordic Alep, Siria, 3 iunie 2016.
Membri ai grupul Căştile Albe în orasul nordic Alep, Siria, 3 iunie 2016. (Getty Images)

Israelul a evacuat sute de membri ai grupului de apărare civilă Căştile Albe şi familiile lor dintr-o zonă de război din sudul Siriei deoarece viaţa acestora este în pericol.

Într-o declaraţie postată pe Twitter, Forţa de Apărare Israeliană (IDF) a afirmat că au efectuat evacuarea la cererea Statelor Unite şi a unor state europene, potrivit Euronews.

“Civilii au fost evacuaţi din zona de război din sudul Siriei din cauza “pericolului imininet în care se află aceştia”, a precizat IDF.

S-a confirmat că cei evacuaţi au fost transportaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică în Iordania prin porţiunea ocupată de israelieni a Înălţimilor Golan.

Iar acum, ei vor fi trimişi în Marea Britanie, Germania şi Canada într-un interval de 3 luni, a declarat pentru Reuters o sursă a guvernului iordanian.

Sursa a mai susţinut că 422 de persoane provin din Siria, deşi cifra anunţată anterior de Ministerul de Externe din Amman a fost de 800.

Într-o declaraţie, ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, şi ministrul britanic pentru Dezvoltare Internaţională, Penny Mordaunt, au precizat că persoanele evacuate vor fi ajutate de UNHCR înainte să fie stabilite în alte ţări.

“Căştile Albe au salvat peste 115.000 de vieţi în timpul conflictului sirian, riscându-şi propriile vieţi”, se susţine în declaraţie.

“Căştile Albe au fost ţinta atacurilor şi, din cauza profilului lor, am considerat că, în aceste circumstanţe speciale, voluntarii au nevoie de protecţie imediată. Prin urmare, am luat măsuri pentru a permite protecţie unui număr cât mai mare de voluntari şi familiilor lor”.

Căştile Albe, care susţin că sunt neutre din punct de vedere politic, operează în zone controlate de opoziţie, unde serviciile guvernamentale sunt aproape inexistente. Susţinătorii guvernului sirian acuză Căştile că sunt afiliate politic la grupurile rebele. De asemenea, Moscova şi Damascul au acuzat Căştile şi diverse grupuri militante de orchestrarea unui presupus atac chimic în oraşul sirian Douma în 7 aprilie.

Evacuarea are loc în condiţiile în care, în urma unei ofensive intense, guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a recăpătat controlul asupra unei zone din sud-vestul Siriei – un teritoriu strategic aflat la graniţa cu Iordania şi porţiunea ocupată de Israel în regiunea Înălţimile Golan.

În ultimele câteva zile, sute de rebeli şi familiile acestora au fost de asemenea evacuaţi din provincia sudică Quneitra ca parte a unui acord de pace intermediat de armata rusă.

Potrivit unui raport al revistei Bild, convoiul a ajuns la graniţa iordaniană în dimineaţa zilei de duminică şi a beneficiat de asistenţă din partea ONU.

Publicaţia israeliană Jerusalem Post a susţinut că, deşi guvernul iordanian a recunoscut anterior că iniţial va găzdui grupul de persoane evacuate, Israelul nu a dezvăluit, pe parcursul transferului, faptul că este implicat în acest proces .

“Nici raportul AP şi nici declaraţia guvernului iordanian nu au menţionat Israelul. Acest lucru indică faptul că rolul Israelului a fost considerat controversat şi că metoda de evacuare a trebuit să nu fie dezvăluită până la finalizare”, potrivit Jerusalem Post.

Între timp, unii jurnalişti şi analişti s-au întrebat: “De ce evacuarea a vizat în mod specific doar membrii acestui grup şi familiile lor? De ce nu şi alţi civili?”.

Occidentul şi conducerea Căştilor Albe au declarat că grupul nu este decât o organizaţie nonguvernamentală umanitară devotată salvării sirienilor în mijlocul războiului. Totuşi, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge, departe de a fi un ONG “neutru”, grupul a fost finanţat încă de la înfiinţarea sa de către guverne occidentale care au urmărit în mod simultan înlăturarea preşedintelui Assad, operând doar în teritoriul ocupat de rebelii anti-Assad, inclusiv în Idlib, care este controlat de Al-Qaeda.

În condiţiile în care operaţiunea de salvare israeliană a dat informaţii despre natura grupului – adică faptul că este o entitate creată de elemente din afara Siriei şi finanţată din exteriorul ţării arabe – unele organizaţii media mainstream au făcut referire acum pentru prima dată la acest lucru.

CBS, de exemplu, a scris: “Oficiali au declarat că grupul Căştile Albe, care s-a bucurat de susţinerea SUA şi altor naţiuni occidentale timp de ani de zile, probabil ar fi fost vizat de forţele siriene după ce acestea au recăpătat controlul asupra sud-vestului [ţării]”.

Chiar şi AFP recunoaşte că: “Grupul primeşte fonduri de la mai multe guverne, inclusiv britanic, german şi american, dar solicită de asemenea şi donaţii individuale pentru a cumpăra diverse echipamente. Anul trecut, o producţie Netflix numită Căştile Albe a câştigat un premiu Oscar pentru cel mai bun scurt metraj documentar”.

Organizaţia Căştile Albe a fost creată în perioada dintre sfârşitul anului 2012 şi începutul anului 2013, după ce un grup de 20 de sirieni au fost pregătiţi şi organizaţi de fostul ofiţer al armatei britanice James Le Mesurier.

Grupul a primit apoi fonduri de la ONG-ul lui Mesurier, Mayday Rescue, din Olanda, care, în schimb, primeşte fonduri de la guvernele olandez, britanic, danez şi german.

În trecut, SUA a furnizat în mod oficial zeci de milioane de dolari Căştilor Albe prin schema USAID, iniţiată în timpul fostei administraţii a preşedintelui Barack Obama.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat că va continua să ajute grupul după o scurtă perioadă de pauză, în care finanţarea nu a fost reînnoită de către Departamentul de Stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe