Ştirea zilei: Giuliani, unul dintre avocaţii lui Trump, a recunoscut că a primit bani pentru scrisoarea către Iohannis

Rudolph Giuliani, unul dintre avocaţii lui Donald Trump, a recunoscut că a primit bani pentru scrisoarea adresată preşedintelui Klaus Iohannis pe tema protocoalelor secrete, în cadrul căreia a pledat pentru amnistie şi i-a criticat pe fostul director SRI George Maior şi pe fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi.
Rudolf Giuliani
Rudolf Giuliani (Getty Images)

Avocatul american Rudolph Giuliani a recunoscut pentru portalul Politico.eu că a fost plătit pentru a scrie scrisoarea adresată lui Klaus Iohannis, relatează G4Media.

Giuliani a spus că a primit onorariu de la firma Freeh Group Internaţional Solutions. Firma este deţinută de fostul director FBI Louis Freeh, avocat al fugarului Adamescu. Potrivit informaţiilor G4Media.ro, Freeh are legături şi cu alt fugar celebru, Puiu Popoviciu.

"Mi-au plătit onorariul. (...) Scrisoarea s-a bazat pe un raport al lui Louis Freeh pe care l-am revizuit", a spus Giuliani despre firma Group Internaţional Solutions, dar nu a vrut să dezvăluie suma primită.

Un prestigios avocat american a declarat pentru Politico.eu că ”e surprinzător” faptul că Giuliani nu a dezvăluit în scrisoarea sa că a trimis-o în numele unui client.

"Această informaţie aduce o serie de clarificări. Firma de lobby care l-a plătit pe Giuliani este firma domnului Freeh, avocatul lui Adamescu, care a scris o scrisoare identică cu cea a lui Giuliani. Nu are nicio legătură calitatea de fost şef FBI cu ceea ce face acum domnul Freeh, după cum nici ce face acum Giuliani nu are legătură cu funcţia sa de primar al New York-ului. Îi luăm fix pentru ce sunt acum: lobby-işti, oameni plătiţi să execute anumite lucruri, legal. Nu putem să îl inculpăm pe Giuliani că a semnat o scrisoare. Recunoaşterea sa e bine venită pentru noi, pentru că arată dimensiunea operaţiunii care se derulează sub ochii noştri, de a găsi justificări pentru asaltul asupra justiţiei. Nu e prima oară când se orchestrează operaţiuni de manipulare tandem presă-politicieni. Vorbim de manipularea opiniei publice pentru a justifica mutilarea legislaţiei penale şi a legilor justiţiei.

Aş vrea şi eu să fiu plătit bine doar ca să citesc un material şi să nu fac nimic cu el. Onorariul a fost plătit pentru ca Giuliani să îşi folosească numele şi reputaţia pentru a trimite acea scrisoare, nu avem dubii. Ne putem aştepta la un mare grad de nesimţire din partea puterii, care va acorda o greutate mare scrisorii trimise de Giuliani şi va ignora semnalele oficiale instituţionale care ne vin din toate părţile: Comisia Europeană, SUA. Mai rămâne să vedem un punct de vedere al Rusiei. Să vedem cum vor reacţiona cei de la putere faţă de o intervenţie publică a Moscovei. Hai să înlocuim Alexander Adamescu cu Sile Cămătaru. Cămătaru are bani şi reuşeşte prin avocat să ajungă la domnul Giuliani şi îl pune să scrie că crima organizată nu e periculoasă în România. Exact aceeaşi situaţie", a declarat jurnalistul Liviu Avram la Digi 24.

Reamintim că, în scrisoarea sa, Giuliani a acuzat că protocoalele promovate de fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi şi fostul director SRI George Maior subminează statul de drept. Mai mult, fostul primar american al New York-ului nu se opreşte aici, ci pledează pentru amnistie în cazul "celor care au fost condamnaţi ca urmare a exceselor". Detalii aici.