Steve Bannon înlăturat din Consiliul de Securitate Naţională al SUA

Steve Bannon, strategul şef al preşedintelui american Donald Trump, a fost scos definitiv din Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe. Înlăturarea sa face parte dintr-o revizuire mai amplă a schemei personalului consiliului.
Steve Bannon.
Steve Bannon. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a făcut miercuri o schimbare în Consiliul pentru Securitate Naţională (CSN), renunţând la strategul şef Steve Bannon. Un memorandum recent publicat de Registrul Federal nu îl mai menţionează pe Bannon ca membru al Comitetului CSN.

Decizia recentă a anulat-o pe cea anterioară luată de Trump de includere a lui Bannon în consiliu. Numirea lui Bannon s-a dovedit a fi una dintre cele mai controversate pe care le-a făcut noul preşedinte american. Fostul redactor al website-ului de aripă dreapta Breitbart News a fost considerat de mulţi ca fiind principala forţă din spatele politicilor mai populiste ale Casei Albe şi nepotrivit pentru a juca un rol în problemele legate de securitatea naţională.

Puternicul Comitet al CSN, care este alcătuit din secretari de stat şi ai apărării, este însărcinat cu consilierea preşedintelui în probleme cheie legate de securitate şi politică externă. Decizia lui Trump de a-i oferi consilierului său politic un loc în Comitet a fost o acţiune extrem de neobişnuită.

Un înalt oficial al Casei Albe, discutând sub condiţia păstrării anonimatului, a declarat pentru Reuters că Trump consideră că prezenţa lui Bannon în CSN nu mai este necesară după demisia fostului său consilier pentru probleme de securitate naţională Michael Flynn.

Lui Flynn i s-a cerut să demisioneze în luna februarie după ce a ieşit la iveală faptul că nu a informat administraţia despre o discuţie cu oficiali ruşi. Oficialul american a declarat că înlăturarea lui Bannon nu a avut legătură cu dezvăluirile ce îl vizau pe Flynn. Mai degrabă, Bannon a depus eforturi pentru a lucra cu succesorul lui Flynn, H. R. McMaster.

Conform Bloomberg, printre oficialii înlăturaţi din Comitetul CSN a fost şi consilierul pentru securitate internă Tom Bossert.

Iesirea din scenă a lui Michael Flynn, precum şi demiterea lui Steve Bannon, este considerată de analişti o victorie a politicianismului republican asupra taberei independente din administraţia lui Donald Trump.

În ultimele luni, ponderea oficialilor şi consilierilor propuşi de Partidul Republican în cadrul administraţiei Trump a crescut semnificativ, în timp ce suporteri tradiţionali - şi îndeobşte controversaţi - ai lui Trump, precum gen. Flynn - au fost traşi pe tuşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe