Stelian Ion vrea ca USR să intre la guvernare. De ce nu crede că PNL va face bine de unul singur?

Stelian Ion
Stelian Ion (Mihut Savu / Epoch Times)

Deputatul USR Stelian Ion susţine că formaţiunea sa ar trebui să intre la guvernare şi să preia măcar portofoliile de la Justiţie şi Mediu. Potrivit lui Ion, unul dintre cei mai cunoscuţi opozanţi ai modificărilor aduse de PSD şi ALDE în Parlament legislaţiei din domeniul judiciar, lumea are aşteptări mari de la USR, aşa că formaţiunea sa n-ar trebui să stea pe margine ci să meargă la Cotroceni cu o propunere de premier sau măcar de miniştri pentru cele două portofolii menţionate anterior.

"Părerea mea este că greşim dacă stăm pe margine. Nu putem lăsa PNL-ul de capul său. Trebuie să fim acolo. Ăsta a fost votul din 26 mai! Lumea ne vrea acolo. Eu cred că ar trebui să ne asumăm câteva portofolii, cel puţin justiţia şi mediul. Nu putem lăsa aceste domenii pe mâna altora", susţine Stelian Ion, într-un mesaj intern transmis colegilor săi cu o zi înainte ca USR să meargă din nou la Cotroceni, pentru consultări pe tema constituirii noului Guvern al României.

Contactat de Epoch Times, Stelian Ion a opinat că ideea sa se va bucura de susţinere în rândul colegilor, chiar dacă nu una majoritară şi a apreciat că astfel de dezbateri, precum cea generată de mesajul său, sunt sănătoase pentru viaţa partidului.

"Cred că va fi o susţinere. Eu anticipez să fie una minoritară dar oricum, o părticică a USR-ul ia în seamă şi argumentele astea (argumentele sale pentru intrarea la guvernare n.r.). Este absolut sănătoasă o astfel de dezbatere şi întotdeauna când sunt argumente pro şi contra şi sunt cântărite, decizia nu poate fi decât una mai bună decât când mergi pe o singură linie. Şi mai cred în inteligenţa colectivă a USR-ului că întotdeauna a fost mai bună decât cea individuală", a declarat deputatul, pentru Epoch Times.

Referitor la Secţia Specială, recursul compensatoriu şi alte probleme arzătoare din Justiţie, Stelian Ion a reiterat faptul că în urma referendumului din 26 mai nu se poate apela la OUG-uri, însă există un mecanism pentru a rezolva problemele şi acesta ar trebui folosit cât mai urgent:

"Ideea este că există un alt mecanism, nu dată OUG, dar avem posibilitatea asumării răspunderii. Este o chestiune care ar trebui impusă cu mandatul pe masă de către noul Guvern. Adică dacă vor să facă treabă, lucrurile astea trebuie adoptate cât mai curând. Dacă îşi asumă Guvernul răspunderea pentru chestia asta este ok. Dacă nu, vom aştepta până la anul sau până la alte alegeri când vor avea ele loc şi Secţia asta face ravagii până atunci".

Întrebat de ce nu are încredere că liberalii vor face bine şi fără USR, Stelian Ion a răspuns:

"Pentru că am observat că există anumite reticenţe. Şi-au trecut unele puncte pe listă. Se discută de un calendar întins în timp, nu se spune când vor fi adoptate modificările acestea şi cred că pentru chestiunea alegerii primarilor în două tururi nu au tocmai acelaşi interes, adică vor vrea să facă modificările acestea după rândul ăsta de alegeri locale. Cred că de anticipate nu mai vorbesc, pentru că au preluat mesajul nostru dar nu cred în el, şi de aceea considerăm că trebuie să ... condiţiile trebuie să fie foarte clare şi să facă acum ceea ce promit că vor face. Şi pot face prin asumarea răspunderii ca un pachet foarte clar de legi depuse în Parlament. Dacă rezistă Guvernul la acest pachet, ele vor intra în vigoare şi vor rezolva nişte probleme punctuale. Nu se pot face reforme consistente în perioada următoare fără o majoritate solidă în Parlament, nu ai cum să faci, dar chestiunile acestea punctuale trebuie rezolvate acum. Asta ne dorim noi. Cu noi acolo, fără noi acolo, doar PNL singur, ele trebuie corectate rapid", a declarat Ion.

"E posibil ca liberalii să încerce să le facă, dar câteva puncte cred că nu îşi doresc la fel de mult cât ne dorim noi să fie făcute acum rapid. Şi atunci e evident că noi am fi o garanţie că lucrurile se vor întâmpla", a adăugat deputatul.

"Şi încă ceva! Nu vom abandona ideea alegerilor anticipate. Deci chestiunea asta cu guvernul de tranziţie trebuie rapid rezolvată. Adică trebuie găsit un nou guvern ca să plece Dăncilă dar acest nou guvern, în opinia noastră, ar trebui să caute soluţii pentru a pregăti alegeri anticipate. De făcut câteva modificări legislative în sensul acesta, deci va fi o nouă condiţie de susţinere pentru acest guvern de tranziţie până la organizarea unor alegeri anticipate.(...) Astea sunt ideile noastre pe care le-am conturat şi pe care le vom dezbate diseară dar eu cred că asta e opinia majoritară a USR-ului aici. Măcar să încercăm să pregătim lucrurile şi vedem dacă într-adevăr se poticnesc; dacă unii spun că vor, dar doar spun şi nu fac nimic, nu e ok. Noi spunem că vrem şi chiar vrem. Vrem asumare şi de la ceilalţi", a mai declarat Ion.

De partea sa, liderul USR, Dan Barna, a susţinut, la Digi24.ro, că Ion "a prezentat un scenariu şi o propunere de variantă" care va fi discutată în această seară.

"O să am o discuţie cu liderii din teritoriu ai partidului, tocmai pentru a crea cumva condiţiile pe care vom discuta mâine cu preşedintele Iohannis la consultările de la Cotroceni", a spus Dan Barna.

„Sunt condiţiile pe care l-am prezentat şi le-am susţinut în spaţiul public de mai bine de un an de zile.

Am spus că e nevoie, chiar înainte de învestirea unui nou guvern, să trecem prin procedură parlamentară două principii fundamentale – fără penali în funcţii publice şi alegerea primarilor în două tururi – precum şi aşteptarea pe care o avem ca decizia asupra comisarului, dată fiind situaţia cel puţin jenantă în care a ajuns România, să fie făcută în urma unei dezbateri în Parlament. A patra temă a venit din discuţiile pe care le-am avut cu cetăţenii – recursul compensatoriu”, a adăugat Barna, la Digi24.ro

Redăm mesajul transmis de Stelian Ion colegilor săi din USR, pe unul dintre grupurile interne ale partidului:

„România a fost făcută din oameni care n-au stat deoparte. Ne-am luptat crâncen timp de trei ani de zile în Parlament pentru a ne salva justiţia şi democraţia. Acum Dragnea e la locul său, PSD-ul a fost înfrânt la europarlamentare, iar Dăncilă a fost exmatriculată. Lumea are de la noi aşteptări enorme şi nu mai are răbdare.

Putem alege să luptăm în continuare, să fim în centrul acţiunilor de luptă anti PSD, dar de data aceasta cu muniţie chiar din Guvern, sau putem alege să fim spectatori la piesa în care alţii salvează sau încearcă să salveze justiţia/democraţia. Părerea mea este că greşim dacă stăm pe margine. Nu putem lăsa PNL-ul de capul său. Trebuie să fim acolo. Ăsta a fost votul din 26 mai! Lumea ne vrea acolo.

Eu cred că ar trebui să ne asumăm câteva portofolii, cel puţin justiţia şi mediul. Nu putem lăsa aceste domenii pe mâna altora. Sigur, ne vor pune beţe în roate, nu putem da OUG-uri pe justiţie, dar putem folosi asumarea răspunderii guvernului pentru un pachet legislativ f. bun pe aceste domenii. Să intri acum la guvernare pare un gest nebunesc, dar care este partidul cel mai curajos din Parlament? PNL-ul? Dacă trece un asemenea pachet, am făcut o treabă excelentă, dacă nu trece de parlament şi se adoptă o moţiune de cenzură măcar plecăm cu fruntea sus că ne-am luptat şi încercăm anticipate.

Rămânând cuminţi pe margine în următoarele zile se va vorbi doar despre PNL, Iohannis, iar noi vom fi consideraţi ca ăia guralivi şi laşi. Iohannis va fi preşedintele care a alungat PSD de la guvernare, PNL va fi partidul matur, responsabil, care pune interesul ţării mai presus de interesele proprii şi care îşi asumă curajos guvernarea, iar noi ne vom uita năuciţi de pe margine.

Aşa că ar trebui să mergem la Cotroceni cu propunere de premier sau măcar cu propunere de miniştri pt justiţie/mediu. Mandatul trebuie să fie unul clar, cu foaie de parcurs bine stabilită:

- alegerea primarilor în 2 tururi,
- desfiinţarea SS şi alte măsuri pe justiţie,
- abrogarea legii recursului compensatoriu,
- eliminarea pensiilor speciale,
- eliminarea PNDL-ului,
- corectarea sau abrogarea Codului administrativ,
- corectarea aberaţiilor generate de OUG 114
- stoparea defrişărilor
- pregătirea legislaţiei pt. alegeri anticipate.

Din acest guvern nu pot face parte persoane fără pregătire, cu probleme de integritate, sau susţinători ai USL-ului de tristă amintire. Dacă vom fi refuzaţi lumea va înţelege ce jocuri se fac...

Eu ştiu că USR este un partid curajos, nu molâu. Trebuie sa jucăm tare, să turăm motoarele la maxim, să intrăm la rupere. Asta aşteaptă lumea de la noi, nu să stăm şcolăreşte în bancă, aşteptând să ne vină rândul. Am trimis acest punct de vedere către membrii CP, ne vom consulta luni seară şi vom trage nişte concluzii, dar cred că subiectul este foarte important şi contează părerea tuturor membrilor. Aşadar, ce ziceţi, alegem să stăm de o parte, sau intrăm în ring?”