Stelian Ion (USR): Guvernul PNL a încălcat acordul politic după 3 zile de la votul de încredere

Stelian Ion
Stelian Ion

Deputatul USR Stelian Ion a acuzat Guvernul Orban că nu ar fi respectat acordul politic semnat cu partidele care au susţinut învestirea noului Executiv şi a făcut propuneri pentru funcţia de comisar european fără să se consulte cu ceilalţi semnatari ai acordului menţionat.

Mai exact, liderul USR s-a referit la nominalizarea Adinei Vălean pentru portofoliul european şi a ţinut să sublinieze că aduce în discuţie nu neapărat persoana ci „nerespectarea cuvântului dat”.

„Semnale 'încurajatoare' vin din partea Guvernului PNL: la nici 3 zile după ce le-am acordat votul de încredere, colegii noştri au încălcat prima oară Acordul politic pe care l-am semnat împreună.

Potrivit art. V din acest acord 'propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă şi integră, nominalizată în urma consultării partidelor şi audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.' PNL nu ne-a consultat cu privire la această nominalizare şi poate veţi spune că e un amănunt nesemnificativ pentru că propunerea Adina Vălean e mai bună decât Nica sau Plumb. Or fi aşa, dar să fii mai bun decât Plumb nu e suficient şi, oricum, nu despre asta este vorba, ci despre o nerespectarea cuvântului dat”, afirmă Stelian Ion într-o postare publicată joi pe pagina sa de Facebook.

Deputatul USR adaugă faptul că, atâta vreme cât cei de la PNL „nu pun mare preţ pe aceste acorduri”, se aşteaptă ca în cel mai scurt timp „guvernul PNL să-i supere şi pe cei din ALDE şi UDMR”.

„Mă aştept ca în cel mai scurt timp guvernul PNL să-i supere şi pe cei din ALDE şi UDMR, partenerii fideli antijustiţie ai PSD-ului, şi să promoveze în Parlament un pachet legislativ, prin procedura angajării răspunderii guvernului, prin care să se desfiinţeze Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, prin care să se abroge măsurile referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor, prin care să se abroge legea recursului compensatoriu, prin care să se revină la alegerea primarilor în două tururi. Asta dacă ţin la justiţie şi dacă vor într-adevăr debaronizarea rapidă a României”, a conchis Stelian Ion.

Reamitim că de partea sa, premierul Ludovic Orban susţine că decizia de a trimite propunerile pentru funcţia de comisar european a fost luată „sub imperiul urgenţei”, România fiind printre ultimele ţări fără un comisar european şi că el nu consideră că a încălcat înţelegerea cu USR.

„Am respectat legea, am respectat solicitarea Ursulei Von der Leyen iar în ceea ce priveşte desemnarea, am încrederea că va trece de comisiile de specialitate fără probleme şi de votul din Parlamentul European. Nu consider că am încălcat nimic. Când vor decide preşedinţii celor două Camere. Oricând va decide candidatul la funcţia de comisar european să se prezinte în faţa comisiilor”, a declarat Orban, citat de Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne