Stelian Ion: Mazăre şi Făgădău au adus Constanţa în topul ruşinii, al ruinei, al mizeriei, al indolenţei, al ratării

Piese arheologice de valoare recuperate din tonele de pamant excavate din cetatea Tomis şi aruncate pe un câmp, la marginea Constanţei.
Piese arheologice de valoare recuperate din tonele de pamant excavate din cetatea Tomis şi aruncate pe un câmp, la marginea Constanţei. (Youtube - Screenshot)

Liderul deputaţilor USR, Stelian Ion, a criticat în termeni duri administraţia locală a localităţii Constanţa, care sub "sceptrul" lui Radu Mazăre şi ulterior al succesorului său, Decebal Făgădău, a adus oraşul de la malul Mării Negre în topul "ruşinii, al ruinei, al mizeriei, al indolenţei, al ratării". Reacţia liderului USR vine pe fondul distrugerii unui sit arheologic de o importanţă deosebită în urma unor lucrări de escavare efectuate în vederea construirii unui imobil de birouri.

„Constanţa este în top. Din păcate, într-un top al ruşinii, al ruinei, al mizeriei, al indolenţei, al ratării. Sub administraţia lui Mazăre, Constanţa a fost jefuită. Sub administraţia ucenicului său, Decebal Făgădău, Constanţa s-a complăcut în mizerie şi a ratat şansa dezvoltării. Noul subiect cu care Constanţa a ajuns din nou în centrul atenţiei este construirea unui imobil de birouri peste un sit arheologic din centrul oraşului", afirmă Stelian Ion.

Deputatul USR a precizat că în zadar a tras semnale de alarmă asupra acestui proiect imobiliar încă din anul 2016.

„Investitorul, după ce a obţinut proprietatea terenului, a tot primit avize pentru construire: de la primarul Decebal Făgădău, de la Consiliul local, de la arhitecţi, de la arheologi, de la Ministerul Culturii. Nu sunt nici arhitect, nici arheolog, dar mi se pare bizar cum Ministerul Culturii şi Comisia Naţională a Monumentelor Istorice au avizat această bazaconie. Iar unii consilieri se justifică acum scuzându-se că investitorul avea toate avizele şi nu se puteau opune. O aberaţie. Sigur că puteau", acuză Stelian Ion.

În plus, liderul USR precizează că "dincolo de odiseea obţinerii autorizaţiilor, cert este că investitorul a tras tare zilele acestea".

„A excavat ilegal neasigurând prezenţa arheologilor. Cine poate garanta că în zecile de tone de pământ scoase din sit şi aruncate aiurea nu se găseau şi vestigii arheologice inestimabile? Poliţia de Patrimoniu s-a pus în mişcare, a început unele verificări. Este foarte important ca arheologii să verifice pământul scos ilegal de investitor şi aruncat la marginea oraşului. Le-am indicat deja zona", a explicat deputatul.

În acest context, liderul deputaţilor USR acuză autorităţile locale că "nu au vrut sau nu au putut să reacţioneze", astfel încât proprietarul/beneficiarul lucrării a profitat de ocazie convins fiind că "influenţa politică şi banii îl vor proteja".

„De ce se comportă astfel un investitor care altminteri ar trebui să facă un lucru pozitiv şi pentru el, dar şi pentru comunitate? Simplu: pentru că i s-a permis, pentru că autorităţile nu au vrut sau nu au putut să reacţioneze. Pentru că ştie numeroase cazuri în care alţii, înaintea lui, au procedat la fel şi nu au păţit nimic. Pentru că e convins că influenţa politică şi banii îl vor proteja. Lucrurile nu vor rămâne aşa şi nu doar pentru că poliţia a intrat în sfârşit pe fir, ci şi pentru că ne vom implica să oprim această samavolnicie tipică Republicii Mazăre. Luni o să trimit o interpelare şi către Ministerul Culturii", a transmis Stelian Ion.

În finalul postării sale de pe Facebook, liderul USR dezvăluie şi avertizează asupra "mecanismului de ducere în derizoriu şi maculare" pe care "apărătorii timizi, dar perfizi ai investitorului" îl pun în funcţiune prezentând "argumente şmechereşti şi neobrăzate vechi de când lumea".

„Apărătorii timizi, dar perfizi ai investitorului vin cu argumente şmechereşti şi neobrăzate vechi de când lumea. Unii le-ar zice whataboutism. Mecanismul de ducere în derizoriu şi maculare este următorul: găseşti un caz care ar putea fi similar şi te indignezi - 'Vedeţi că în altă parte se demolează, dar nimeni nu reacţionează? E un interes, domn'e, de vorbesc toţi despre excavările de la Lupoaică'. În primul rând că prin construcţia de pe Tomis, se pot pierde vestigii antice de o valoare inestimabilă, dacă nu s-a întâmplat deja. În al doilea rând, afirm că este un argument neobrăzat pentru că încearcă deopotrivă să provoace neîncrederea în cei care protestează şi eventual să-i facă chiar pe aceştia să se îndoiască de faptul că demersul merită făcut, de vreme ce nu se implică la fel pentru toate cauzele similare. E perfid căci indiferent de cauza pentru care vei milita, se vor găsi altele comparabile. Ceea ce nu înseamnă că acţiunea ta de a te manifesta într-o singură cauză este mai puţin justă. Pur şi simplu nu poţi nici fizic şi nici psihic să te implici în toate problemele. Unora le este greu să priceapă că fiecare avem priorităţi ale implicării fără niciun interes meschin în spate", a conchis Stelian Ion.

Ulterior, deputatul a revenit cu o postare şi un videoclip pe care vă invităm să îl urmăriţi.

"Vestigii antice aruncate la gunoi. După numai câteva zeci de minute de căutări în grămezile de pământ aduse cu camioanele din situl arheologic de lângă 'Lupoaică', au fost găsite, printre altele, fragmente ale unor obiecte din perioada romano-bizantină. Arheologul aflat alături de noi ne-a explicat că, din punct de vedere ştiinţific şi istoric, era foarte important să fie cunoscută zona din sit în care se aflau aceste obiecte în momentul în care au fost scoase din pământ", a scris liderul USR pe pagina sa de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne