Steinmeier: Rusia responsabilă pentru dezastrul umanitar din Alep

Înaltul diplomat german a criticat Moscova pentru contribuţia adusă la „teribila catastrofă umană” din oraşul sirian Alep. ONU a făcut apel la Rusia să predea controlul asupra unei operaţiuni umanitare în oraşul asediat.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat vineri că o parte din responsabilitatea pentru criza umanitară din oraşul sirian Alep revine Rusiei.

„Rusia are o mare responsabilitate în această situaţie dificilă datorită suportului pe care l-a acordat armatei şi forţelor aeriene siriene”, a susţinut Steinmeier într-o declaraţie făcută în Berlin.

El a cerut Moscovei să implementeze un acord de încetare a focului şi să lucreze cu ONU pentru a facilita accesul umanitar către rezidenţii asediaţi din Alep – adică între 250.000 şi 300.000 de oameni.

„În acest moment este nevoie ca forţele armate să manifeste reţinere şi să se permită ajutoarelor umanitare să ajungă la oamenii blocaţi în zonele asediate. Trebuie ca acolo să înceteze violenţele şi să se revină la masa negocierilor”, a adăugat el.

Remarcile făcute de Steinmeier au avut loc la o zi după ce regimul sirian şi Moscova au anunţat că vor lansa o operaţiune umanitară la scară mare prin deschiderea unor coridoare în Alep pentru ca civilii să fugă de acolo şi ca rebelii să se predea.

Totuşi, activiştii din zonele din Alep ocupate de rebeli au criticat propunerea, susţinând că este o acoperire pentru ca regimul sirian să scoată din fortăreaţă opoziţia şi să îi aresteze, după ce soldaţii guvernamentali au pus mâna pe singura rută de aprovizionare a oraşului.

„Nu numai că au blocat singura sursă de viaţă pentru estul Alepului, dar au ucis copii şi femei”, a declarat Brita Hagi Hassam, preşedinte al consiliului local al oraşului. „În plus, ei au bombardat spitale şi locuri vitale pentru a forţa oamenii să cedeze”.

Organizaţia de caritate Save the Childen a declarat că o maternitate pe care o susţine în zona ocupată de rebeli a oraşului Alep a fost bombardată vineri, adăugând că au fost raportate victime.

Între timp, delegatul ONU în Siria, Staffan de Mistura, a cerut vineri ca Rusia să predea controlul asupra coridoarelor pentru a se asigura că operaţiunea este strict umanitară.

„Sugestia noastră este ca Rusia să lase de fapt coridoarele create la iniţiativa lor în mâinile noastre”, a susţinut Mistura la o conferinţă de presă în Geneva.

Dar viceministrul rus al apărării, Anatoli Antonov, a respins criticile conform cărora coridoarele ar fi folosite pentru alte scopuri decât cel al unei operaţiuni umanitare.

Secretarul de stat american John Kerry a avertizat Moscova că, dacă operaţiunea umanitară este un şiretlic, acest lucru ar putea afecta cooperarea SUA-Rusia în Siria, unde ambele state luptă de asemenea împotriva aşa zisului grup jihadist Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe