Steinmeier: Rusia nu poate diviza Europa în privinţa crizei ucrainene

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier (Epoch Times România)

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat joi că Rusia nu poate reuşi să rupă unitatea Uniunii Europene în privinţa sancţiunilor occidentale prin folosirea de diverse strategii, făcând referire la o ofertă rusă de a ridica embargouri comerciale aplicate individual asupra unor state UE, susţine Moscow Times.

“S-ar putea să existe [în prezent] unele încercări precum aceasta şi vor mai exista şi în viitor. Au mai avut loc astfel de încercări şi nu au reuşit”, a declarat Steinmeier în Lituania, unde s-au intensificat temerile în legătură cu posibilitatea unei intervenţii a Rusiei în Ucraina.

Steinmeier a declarat că statele membre ale UE au dezbătut această chestiune, care s-a dovedit a fi controversată, adăugând că unitatea a învins. “A fost luată decizia noastră, aşadar cred că încercarea de a diviza Europa va eşua.”

Vizita premierului grec Alexis Tsipras la Moscova în această lună a generat o oarecare nelinişte în cadrul Uniunii, dar oficialul elen a fost avertizat să nu rupă rândurile în ceea ce priveşte sancţiunile economice impuse împotriva Rusiei datorită implicării sale în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Pe de altă parte, premierul ungar Viktor Orban, care doreşte, precum mulţi alţi lideri europeni, să îşi asigure livrările de gaz rusesc, a acuzat că unii partenerii UE încearcă să izoleze Moscova.

Ministrul german de externe a declarat că el şi omologul său lituanian Linas Linkevičius au discutat şi despre găsirea unei modalităţi potrivite pentru a contracara campaniile de dezinformare legate de criza ucraineană, adăugând că una dintre soluţii este aceea de a ajuta la pregătirea jurnaliştilor lituanieni în Germania.

“Cred că un lucru este clar: nu va fi o decizie democratică să răspundem la propagandă tot prin propagandă”, a declarat Steinmeier reporterilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe