Ştefan Marincea: "Cred că declaraţiile mele ar fi putut să deranjeze"

Palatul Parlamentului, Comisia pentru Roşia Montană
Palatul Parlamentului, Comisia pentru Roşia Montană (Epoch Times România)

Cauza demiterii surprinzătoare a lui Ştefan Marincea, din funcţia de director al Institutului Geologic al României, care a aflat printr-un fax că nu mai este directorul instituţiei, a fost, conform Ministerului Educaţiei Naţionale, modul în care a gestionat şi a comunicat public rezultatele cercetărilor referitoare la cutremurele din Galaţi. Totuşi, ordinul de demitere contrazice comunicatul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Ştefan Marincea, şeful Institutului Geologic al României, a declarat la Realitatea TV că a fost demis prin fax. "Una dintre semnăturile de pe document îi aparţine lui Remus Pricopie. Destituirea mea e ilegală", a precizat Marincea care a susţinut că motivul demiterii este lipsa avizului de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), adică accesul la informaţii clasificate. El a susţinut că "Lipsa avizului nu este un motiv pentru eliberarea din funcţie".

"Am primit o hârtie de la minister, semnată de domnul Mihnea Costoiu sau de Remus Pricopie (ministrul Cercetării, respectiv ministrul Educaţiei,, n.red.) prin care am fost informat că am fost înlocuit din funcţie. Eu am un litigiu cu Ministerul Educaţiei, de la precedenta demitere, am câştigat pe fond, voi câştiga şi la recurs, după care voi câştiga şi pentru această demitere. Eu sunt în litigiu pe o speţă privind accesul la documente clasificate, dar ei nu pot folosi acest motiv. Se ştia de patru luni, de ce nu m-au demis atunci? Îmi afectează grav probitatea profesională, este o formulă de a mă face să nu mai am acces la anumite documente. Eu nu îmi voi trăda niciodată ţara", a mai declarat Ştefan Marincea.

În plus, acesta suspectează faptul că demiterea sa are legătură cu poziţia sa fermă împotriva proiectului Roşia Montană. "Cred că aici declaraţiile mele ar fi putut să deranjeze", a afirmat Marincea.

Demiterea acestuia a survenit la puţin timp după ce Ştefan Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului că i-a minţit pe membrii Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Roşia Montană, precum şi după un raport preliminar al Institutului Geologic al României care includea, între posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi şi exploatarea de petrol şi gaze în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne