Ştefan Gligor: PD şi-a structurat strategia pentru alegerile locale în trei etape

Propunerea aşa-zisului candidat independent, coborârea contracandidatului principal prin folosirea unor tehnologii politice de denigrare şi lansarea unui număr mare de candidaţi pe centru-dreapta, sunt parte a strategiei PD pentru alegeri, consideră expertul CPR Moldova.
Ştefan Gligor
Ştefan Gligor (The Epoch Times România)

Numărul mare al candidaţilor înscrişi pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău respectiv 11, ar avea, în opinia directorului de programe CPR Moldova Ştefan Gligor, o abordare sistemică din partea Partidului Democrat, aceasta fiind chiar o strategie a PD-ului.

”PD şi-a structurat strategia pentru aceste alegeri locale în trei etape, dar trebuie de menţionat că aceste alegeri locale sunt o repetiţie generală pentru alegerile parlamentare pe dimensiunea uninominală. Ceea ce se întâmplă astăzi cu proiectul Silvia Radu este de fapt o mostră a modului de a acţiona a PD-ului în viitoarele alegeri parlamentare din această toamnă”, a declarat Ştefan Gligor în cadrul emisiunii ”Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

În opinia acestuia, elementul numărul unu ar fi candidatul aşa-zis independent. Întrucât reputaţia şi popularitatea Partidului Democrat este foarte joasă şi toxică, nu-şi poate permite propunerea unui candidat în nume propriu, a explicat Gligor.

Astfel, în opinia directorului de programe al Centrului de Politici şi Reforme, acest partid ar putea folosi, în baza unor relaţii personale cu unii candidaţi, persoanele care au autoritate în societate, le vor contacta şi le vor racola.

”În cazul dat, noi vorbim de Silvia Radu care a fost propusă pe post de candidat independent, pe când noi putem rezonabil afirma că dumneaei este afiliată Partidului Democrat reieşind din considerentul că este promovată la greu de holdingul mediatic al PD-ului şi în mod evident a utilizat resursele administrative de la primărie, cu tot felul de proiecte populiste, pentru a-şi spori popularitatea”, a adăugat expertul.

Elementul numărul doi ar fi coborârea contracandidatului principal, celui mai mare pericol estimat în respectivă campanie electorală, ”în cazul dat fiind Andrei Năstase”. Acest lucru se face, potrivit expertului CPR, în mod foarte bine organizat din punct de vedere al tehnologiilor politice.

”Noi vedem un şir de pagini false foarte bine făcute, cu montaj video, cu lucrul în programe speciale de prelucrare a imaginii. Evident se investeşte la greu în acest proiect de denigrare şi de coborâre a ratingului lui Andrei Năstase şi acest lucru este necesar pentru a face imposibilă trecerea lui în turul doi în locul dnei Radu”, a afirmat Ştefan Gligor.

Însă nici aceste două componente nu erau suficiente pentru a o trece pe Silvia Radu în turul doi împreună cu ”Ivan” Ceban de la socialişti, consideră membrul CPR, cel mai important fiind lansarea unui număr mare de candidaţi pe eşichierul de centru-dreapta care să sustragă voturile care în mod firesc ar merge spre candidatul cel mai puternic de pe acest eşichier, ”care astăzi este, conform ultimului sondaj BOP, Andrei Năstase”.