Ştefan Fule va examina posibilitatea unei asistenţe financiare europene pentru producătorii agricoli

Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule.
Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule. (ROBERT ATANASOVSKI / AFP / Getty Images)

Înaintea deschiderii Reuniunii Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, Prim-ministrul Iurie Leancă a avut duminică o întrevedere cu Ştefan Fule, comisarul pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului, scrie Moldpres. Asistenţa financiară europeană pentru fermierii moldoveni, reformarea justiţiei şi situaţia din regiune au fost principalele subiecte abordate de interlocutori.

Premierul Iurie Leancă a declarat că Republica Moldova întreprinde măsuri pentru a ajuta producătorii agricoli să-şi exporte producţia pe piaţa europeană.

„În acest sens, România şi Polonia sunt primele state din Uniunea Europeană care şi-au deschis pieţele pentru fermierii moldoveni”, a declarat şeful Executivului de la Chişinău. Totodată, Iurie Leancă a insistat pe necesitatea unor compensaţii pentru producătorii de struguri tehnici, care potrivit acestuia, ar fi un ajutor substanţial pentru fermieri.

La rândul său, Ştefan Fule a declarat că va lua în calcul posibilitatea unei asistenţe financiare europene pentru producătorii agricoli.

Totodată, Iurie Leancă a afirmat că reforma justiţiei este o prioritate pentru agenda europeană a Republicii Moldova şi a subliniat necesitatea unui transfer de expertiză în acest domeniu, prin aducerea judecătorilor europeni în Republica Moldova şi asistarea judecătorilor locali.

De asemenea, oficialii au discutat despre situaţia complexă din regiune, referindu-se la evenimentele din ţara vecină, Ucraina.

La Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, care va avea loc luni, vor participa miniştrii de Externe şi Secretarii de Stat ai ţărilor membre UE.