Stefan Fule: În societatea moldovenească trebuie să fie promovate cu mai multă insistenţă valorile europene

Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule.
Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule. (ROBERT ATANASOVSKI / AFP / Getty Images)

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut joi la Praga, o întrevedere cu Comisarul European pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Stefan Fule, informează Moldpres cu referire la Serviciul pe presă al Preşedinţiei. Cei doi oficiali au discutat despre situaţia din Republica Moldova, incluzând provocările regionale cu care se confruntă ţara. Nicolae Timofti şi Stefan Fule au convenit că stabilitatea politică actuală din Republica Moldova este esenţială pentru dezvoltarea în continuare a proceselor de reforme agreate cu partenerii europeni şi pentru realizarea unor schimbări concrete, benefice pentru viaţă cetăţenilor.

Preşedintele Timofti a subliniat voinţa autorităţilor de la Chişinău de a continua implementarea reformelor, menţionând că semnarea în viitorul apropiat a Acordului de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb, între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, va da un nou impuls tendinţelor de fortificare a instituţiilor democratice şi a economiei ţării.

Şeful statului i-a mulţumit lui Stefan Fule pentru decizia Uniunii Europene şi a ţărilor membre de a liberaliza regimul de vize pentru cetăţenii moldoveni, începând cu data de 28 aprilie a.c. Preşedintele ţării a spus că acest succes remarcabil realizat în dialogul RM-UE îi responsabilizează şi, deopotrivă, îi motivează pe cetăţeni să creadă şi mai mult în viitorul european al ţării şi în posibilităţile de modernizare a societăţii după standardele occidentale.

Comisarul European pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Stefan Fule, a spus, la rândul său, că eforturile Republicii Moldova de a implementa valorile europene fac din această ţară un partener important pentru UE şi un stat fruntaş în cadrul Parteneriatului Estic. Stefan Fule l-a felicitat pe preşedintele Timofti în legătură cu obţinerea, într-un timp record, a regimului liberalizat de vize de către Republica Moldova, menţionând că acest succes probează maturitatea ţării şi abilitatea ei de a repurta victorii pe plan internaţional.

Nicolae Timofti şi Stefan Fule au vorbit, în context, despre necesitatea ca în societatea moldovenească să fie promovate cu mai multă insistenţă şi consecvenţă valorile europene, inclusiv beneficiile incontestabile ale Acordului de Asociere. Stefan Fule a spus la această temă că, odată cu punerea în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere, se vor spulbera multe dintre miturile anti-europene care sunt răspândite şi circulă în Republica Moldova.

Oficialul european a reiterat susţinerea Uniunii Europene a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi a remarcat că de avantajele integrării europene vor beneficia atât cetăţenii, cât şi societăţile comerciale din ţară, inclusiv din regiunea transnistreană.

Întâlnirea dintre Nicolae Timofti şi Ştefan Fule a avut loc în capitala Republicii Cehe, Praga, unde se desfăşoară, timp de 2 zile, Summit-ul aniversar al Parteneriatului Estic, o iniţiativă lansată acum 5 ani la Praga de către Suedia şi Polonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe