Statul Islamic se laudă cu uciderea lui Kenji Goto. Japonia primeşte vestea cu mânie

Shinzo Abe, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), principala formaţiune de opoziţie a Japoniei, gesticulează în timpul campaniei de susţinere a candidatului partidului său în oraşul Matsudo.
Shinzo Abe, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), principala formaţiune de opoziţie a Japoniei, gesticulează în timpul campaniei de susţinere a candidatului partidului său în oraşul Matsudo. (Yoshikazu Tsuno / AFP / Getty Images)

Statul Islamic (SI) a anunţat că l-a decapitat pe jurnalistul japonez Kenji Goto. O înregistrare video postată sâmbătă pe Twitter de al-Furqan, organul mediatic al acestei organizaţii jihadiste, îl înfăţişează pe Goto stând în genunchi, în de acum "consacratul" veşmânt portocaliu pe care îl poartă prizonerii SI înainte să fie ucişi şi, alături de el, în picioare, călăul, îmbrăcat în negru şi cu faţa acoperită, ţinând în mână un cuţit.

Bărbatul în negru, despre care se crede că a mai apărut şi în alte înregistrări ale unor crime SI, şi care este cunoscut opiniei publice sub numele de "Jihadi John", i se adresează premierului japonez, Shinzo Abe, acuzându-l că a luat "o decizie nesăbuită implicându-se într-un război de necâştigat". Înregistrarea nu a fost încă autentificată, însă oficialii japonezi sunt de părere că este autentică, informează BBC.

Filmul cu presupusa ucidere a lui Goto a fost difuzat la mai puţin de o săptămână după ce un alt japonez, Haruna Yukawa, a fost ucis de SI.

Potrivit sursei citate, Japonia a primit cu mânie înregistrarea cu presupusa ucidere a lui Kenji Goto. Premierul ţării, Shinzo Abe a declarat că va colabora cu comunitatea internaţională pentru a îi aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de aparenta ucidere a lui Goto.

"Japonia nu va ceda în faţa terorismului", a declarat Abe, adăugăm că ţara să îşi va spori sprijinul acordat ţărilor care lupta contra SI. Reamintim că Goto, un respectat jurnalist independent şi cei doi japonezii Haruna Yukawa au fost capturaţi de membrii Statului Islamic pe teritoriul Siriei, anul trecut.

Pe 20 ianuarie, Statul Islamic a solicitat o răscumpărare de 200 de milioane de dolari, în schimbul eliberării celor doi cetăţeni japonezi, ameninţând că, dacă Japonia nu plăteşte în 72 de ore, cei doi prizonieri vor fi ucişi. Potrivit BBC, cele două sute de milioane reprezintă exact suma pe care premierul Japoniei, Shinzo Abe a promis-o drept ajutor non-militar pentru ţările care luptă contra SI.

Pe 25 ianuarie SI a făcut publică uciderea lui Haruna Yukawa şi a ameninţat că Goto va fi şi el ucis, dacă Japonia nu va face presiuni pentru eliberarea unei luptătoare islamiste, închisă în Iordania.

La momentul respective, Abe a declarat că guvernul său continuă să strângă informaţii pe această temă şi că Japonia va face eforturi pentru eliberarea lui, în colaborare cu alte ţări. Premierul japonez a refuzat să comenteze dacă guvernul său va fi de acord cu schimbul de ostatii cerut de SI afirmând că lucrurile sunt într-o permanentă schimbare şi că vrea să coopereze strâns cu Iordania pentru rezolvarea situaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe