Statul Islamic a decapitat un prizonier japonez. Premierul Abe, "fără cuvinte"

Shinzo Abe
Shinzo Abe (TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / Getty Images)

Membrii grupării radicale Statul Islamic (SI) l-au decapitat pe unul dintre cei doi ostatici japonezi la o zi după expirarea termenului de 72 de ore. Ostaticul lăsat în viaţă, jurnalistul Kenji Goto, apare într-un videoclip lansat de ISIS, ţinând în mână o fotografie cu trupul neînsufleţit al compatriotului său, Haruna Yukawa.

Spre deosebire de alte înregistrări video cu crime ale Statului Islamic, această ultima înregistrare nu are niciun logo al SI şi constă într-un mesaj audio şi o fotografie. Prin intermediul înregistrării, jihadiştii ameninţă că Goto va fi şi el ucis,dacă Japonia nu va face presiuni pentru eliberarea unei luptătoare islamiste, închisă în Iordania.

Marţi, Statul Islamic solicitase o răscumpărare de 200 de milioane de dolari, în schimbul eliberării celor doi cetăţeni japonezi, ameninţând că, dacă Japonia nu plăteşte în 72 de ore, cei doi prizonieri vor fi ucişi. Potrivit BBC, cele două sute de milioane reprezintă exact suma pe care premierul Japoniei, Shinzo Abe a promis-o drept ajutor non-militar pentru ţările care luptă contra SI.

Cei doi japonezii au fost capturaţi de membrii Statului Islamic pe teritoriul Siriei, mai relatează sursa citată.

Primul ministru japonez, Shinzo Abe, a declarat că video-ul prin care se anunţă moartea lui Haruna Yukawa este, după toate probabilităţile autentic, însă se vor mai acei cercetări.

"Am rămas fără cuvinte," a declarat Abe, adăugând că a simţit o adâncă părere de rău văzând imaginea transmisă de jihadişti. De asemenea, premierul japonez a transmis condoleanţe familiei victimei.

Întrebat despre soarta lui Goto, primul ministru japonez a declarat că guvernul său continuă să strângă informaţii pe această temă şi că Japonia va face eforturi pentru eliberarea lui, în colaborare cu alte ţări.

Abe a refuzat să comenteze dacă guvernul său va fi de acord cu schimbul de ostatii cerut de SI afirmând că lucrurile sunt într-o permanentă schimbare şi că vrea să coopereze strâns cu Iordania pentru rezolvarea situaţiei, relateaza www3.nhk.or.jp.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe