"Statul de drept" din România, sub lupa UE. Rapoarte extrem de dure la orizont

Rezoluţia privind statul de drept din România va fi votată de Parlamentul European în aceeaşi zi cu publicarea raportului MCV. Este de aşteptat ca ambele documente să fie extrem de dure la adresa acţiunilor coaliţiei la putere.
Parlamentul European - camera de plen
Parlamentul European - camera de plen (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Rezoluţia privind statul de drept din România va fi supusă votului în plenul Parlamentului European marţea viitoare, pe 13 noiembrie, zi în care va fi publicat şi mult-aşteptatul raport MCV. Decizia a fost luată astăzi de liderii Legislativului european reuniţi la Bruxelles în şedinţa Conferinţei preşedinţilor, relatează G4Media.

Votul trebuia să aibă loc iniţial miercuri, 14 noiembrie, însă, potrivit unor surse europene consultate de sursa citată, la solicitarea socialiştilor s-a decis devansarea cu o zi.

Tot pe 13 este aşteptată şi publicarea raportului MCV, raport care se aşteaptă a fi unul extrem de dur la adresa majorităţii guvernamentale de la Bucureşti. De altfel, dur este şi draftul rezoluţiei Parlamentului European privind statul de drept din România, în care apar formulări extrem de critice faţă de autorităţile din România. Draftul Rezoluţiei este de fapt un rechizitoriu la adresa marilor modificări făcute de Parlament şi Guvern în justiţie, lupta anti-corupţie şi alte domenii – cheie, precum libertatea de exprimare şi libertatea ONG-urilor, arată sursa citată. De asemenea, draftul condamnă şi ”intervenţia violentă şi disproporţionată” a jandarmilor şi poliţiştilor la protestul diasporei din 10 august.

Se anticipează ca rezolutie să fie una extrem de critică, având în vedere că acţiunile autorităţilor de la Bucureşti au continuat să fie în direcţia inversă recomandărilor forurilor europene inclusiv după apariţia draftului în presă. Nu mai demult de ieri, de exemplu, faimoasa comisie Iordache a dat undă verde OUG 90/2018 prin care Tudorel Toader a operaţionalizat secţia de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi. De asemenea, PSD & Co au respins şi abrogarea articolului conform căruia judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca, în exercitarea atribuţiilor, să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativă şi executivă, prevedere criticată de Comisia de la Veneţia şi văzută de parte din societatea civilă drept o tentativă de a le pune căluş judecătorilor şi procurorilor care critică derapajele puterii.

Mai mult, reprezentaţii puterii par total indiferenţi la criticile forurilor europene ba chiar îşi permit să îi ironizeze pe experţi. Astfel, întrebat ieri de presă cum se face că au apărut critici dure privind schimbările din justiţie atât în rapoartele MCV cât şi în opinia Comisiei de la Veneţia, preşedintele comisiei pentru legile Justiţiei, Florin Iordache a răspuns:

"Să fie mai atenţi (experţii - n.r.), să fie mai atenţi la ceea ce am făcut noi şi or să se convingă că, într-adevăr, avem parte în România de o justiţie independentă", a fost răspunsul lui Iordache.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne