Statul care se autosabotează. Scriitorul Sorin Negruţi acuză o batjocură la adresa ţării

În timp ce alte ţări reuşesc să valorifice chiar şi înfrângerile, noi nu reuşim să ne promovăm nici măcar realizările, arată scriitorul Sorin Negruţi, care acuză punerea pe butuci a unui proiect ce ar fi adus onoare şi imagine frumosă României.
Sorin Negruţi
Sorin Negruţi (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Scriitorul Sorin Negruţi, autor al cărţii "Angajat la Stat. Disperarea sincerităţii" - carte ce descrie criza morală în care se complace administraţia românească - acuză o "adevărată batjocură la adresa istoriei noastre" din partea conducerii Institutului Naţional de Statistică.

Concret, Negruţi acuză sabotarea prin neglijenţă, incompetenţă etc. a unui proiect ce constă în elaborarea unei istorii a României văzute prin prisma datelor statistice.

Iniţiat în 2012 în Institutul Naţional de Statistică, acesta urma să fie finalizat până în Centenar, urmând a fi totodată şi un instrument de promovare a României, odată ce ţara noastră va fi preluat preşedinţia Consiliului UE.

Însă, la aproape 6 ani de la demarare, lucrarea este "niciunde", spune scriitorul, care arată că, deşi timp a fost, finanţare de la Guvern s-a obţinut, finalizarea la termenul dorit este compromisă.

Negruţi a fost în colectivul care se ocupa de acest proiect, mai exact a făcut cercetare pentru el, dar a fost scos din schemă după ce şi-a publicat cartea "Angajat la Stat". Cartea "a durut" căci personajele ei sunt chiar oamenii din Statistică (în primul rând conducerea) şi din care reiese că angajările în INS se fac pe pile, pe criterii de rubedenie, sau mai exact, "de clan."

"Este vorba despre un proiect care a fost iniţiat în urmă cu 6 ani. Toate ţările cât de cât civilizate, toate institutele de statistică din ţările cât de cât civilizate au elaborat, pe baza materialelor pe care le-au adunat de-a lungul zecilor de ani - în cazul nostru e vorba de aproape 170 de ani - au elaborat o istorie a respectivei ţări privită prin prisma datelor statistice pe diferite domenii - evoluţie pe demografie, pe industrie, economie s.a.m.d. România, din punctul ăsta de vedere, a rămas codaşă. Dacă Ungaria, Serbia, Bulgaria au astfel de lucrări, România nu are. (...) ", a explicat Negruţi într-un interviu acordat Epoch Times.

Era o ocazie extraordinară de a omagia acesta An de Centenar şi de a ne promova ca ţară căci peste o lună de la 1 decembrie 2018 România preia preşedinţia Consiliului UE. Acest proiect se dorea a fi realizat în două ediţii, una în română, una în engleză, în ediţie de lux, să fie dată la ambasade, la Comisia Europeană, ţările cu care România are proiecte de promovare.(...)

În momentul de faţă proiectul se află la nivelul... nu e elaborat nici măcar în limba română, cel ce şi-a asumat partea de coordonare, preşedintele INS, Tudorel Andrei n-a făcut mai nimic să coordoneze acest proiect. Lucrarea este la nivelul unor drafturi de materiale elaborate de diverşi directori din INS şi anumite personalităţi din afara institutului. Lucrarea este un ghiveci unde nu există o idee centrală, un caracter unitar... Acele materiale aşa cum au fost gândite trebuiau luate şi trecute prin ochiul unui colectiv de redacţie... Eu am făcut parte din acest colectiv însă anul trecut, în noiembrie, când a apărut cartea mea am fost exclus şi el practic a stagnat până în momentul de faţă.. Problema nu e că nu se lucrează, nu există un coordonator care să şi-l asume...Tudorel ezită să-şi asume, să dea linii directoare...(...) Proiectul este compromis, numai traducerea durează 6 luni iar variantă în limba română nu există..", a povestit Negruţi.

Potrivit scriitorului, preşedintele INS ar vrea să dea banii înapoi şi să abandoneze proiectul, lucru care pentru Sorin Negruţi este de neconceput.

"Eu nu pot să stau să asist nepăsător la o astfel de batjocură. Este un dezinteres, o nepăsare, o lipsă de profesionalism... nu îmi dau seama dacă e vorba de o trădare conştientă a interesului naţional sau doar indiferenţă, însă ambele sunt la fel de condamnabile pentru oricine simte câtuşi de puţin româneşte. (...)

Trag un semnal de alarmă şi să încerc să conving că această lucrare trebuie făcută. Anul Centenar e ratat... Oportunitatea ca această lucrare să fie un material de promovarea a ţării în perioada în care România o să deţină preşedinţia UE 6 luni de zile iarăşi e ratată, însă această lucrare trebuie să apară. Că o să apară în 2020, 2030... ea trebuie să apară. Eu nu mi-aş dori să apară în 2118.

Cu tristeţe am constatat că noi, românii, nu suntem în stare nici măcar să ne valorificăm realizările spre deosebire de vecinii noştri unguri care nu contenesc să-şi comemoreze înfrângerile. Şi pierderile", a concluzionat amar Negruţi.

Vă invităm să urmăriţi aici interviul video acordat de Sorin Negruţi publicaţiei noastre.