Statul american Oklahoma, zguduit de 133 de cutremure în ultimele 30 de zile



Logo-ul Observatorului Geologic al SUA.
Logo-ul Observatorului Geologic al SUA. (Captură Foto)

Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite ale Americii (USGS) a înregistrat în statul american Oklahoma două cutremure în cursul zilei de joi şi nouă cutremure miercuri.

La ora locală 1:06, un seism de magnitudinea 2,7 a fost înregistrat la 22,5 km vest-nord-vest de Pawnee.

Apoi, la ora 2:06, un seism de magnitudinea 3,0 a fost înregistrat la aproximativ 16 km de Medford.

Cel mai puternic dintre cele nouă cutremure înregistrate miercuri în Oklahoma a avut o magnitudine de 3,5 şi a avut loc la ora 10:58, la aproximativ 14 km est-nord-est de Mooreland.

USGS a înregistrat în statul Oklahoma 45 de cutremure în ultimele opt zile şi 133 de cutremure în ultimele 30 de zile.

În acest interval de timp, cel mai puternic cutremur înregistrat a avut magnitudinea de 4,3 şi a fost înregistrat pe 10 octombrie, în apropiere de Cushing, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite.

“Dacă ne uităm la modul în care se manifestă cutremurele de pământ naturale, cu cât ai mai multe cutremure mici, cu atât mai mult se vor produce cutremure mai mari”, a declarat Justin Rubinstein, un geofizician de la USGS, pentru ziarul The New Repubic. “Dacă aceste seisme se comportă în acelaşi fel, atunci te-ai aştepta la un cutremur mai puternic”, a mai precizat specialistul.

Întrebarea este dacă aceste cutremure din Oklahoma sunt naturale. Savanţii cred tot mai mult că fracturarea desfăşurată de industria petrolieră şi a gazului declanşează cutremure în regiuni care în mod normal ar trebui să fie relativ stabile geologic.