Statuie de aur a preşedintelui Erdogan înlăturată dintr-un oraş german după ce creează confuzie

Statuia aurie a preşedintelui Turciei a fost înlăturată de pompierii din oraşul german vestic Wiesbaden. Statuia a fost amplasată fără ştirea oficialilor oraşului şi nu a fost în mare parte bine primită.
Statuie cu liderul turc Erdogan în oraşul german Wiesbaden, 27 august 2018
Statuie cu liderul turc Erdogan în oraşul german Wiesbaden, 27 august 2018 (Captură Foto)

O statuie aurie de 4 metri a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost amplasată luni în Wiesbaden, spre marea surpriză şi confuzie a rezidenţilor oraşului din sud-vestul Germaniei.

Statuia instalată în Platz der Deutschen Einheit (Piaţa Unităţii Germane) îl prezintă pe Erdogan cu braţul drept ridicat, o postură care aduce aminte de renumita statuie a răposatului dictator irakian Saddam Hussein, pe care forţele americane au distrus-o în 2003 în timpul invaziei Irakului, potrivit Deutsche Welle.

Statuia a fost acoperită rapid de graffiti cu obscenităţi.

Autorităţile locale au susţinut că, din moment ce securitatea statuii nu mai poate fi garantată, aceasta va fi dată jos. Statuia a fost înlăturată de brigada de pompieri a oraşului în noaptea de marţi şi poliţia a postat un scurt material video cu operaţiunea respectivă.

Statuia, care făcea parte din festivalul de artă Biennale din Wiesbaden, a fost instalată fără ştirea oficialilor oraşului, a declarat marţi, pentru agenţia germană de ştiri DPA, un purtător de cuvânt al conducerii oraşului. Festivalul de artă din acest an se desfăşoară sub motto-ul „Veşti proaste”.

„Am primit apeluri telefonice din partea mai multor cetăţeni nedumeriţi – nu le este clar oamenilor că [statuia] face parte din Biennale”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Ziarul local Wiesbadener Kurier a susţinut că autorităţile oraşului au autorizat statuia, doar că nu au ştiut că este vorba despre Erdogan.

Reţeaua de televiziune germană ZDF a relatat că poliţia a fost nevoită „să protejeze” statuia de rezidenţii furioşi, precum şi să separe germanii de origine kurdă şi turcă în urma unei „confruntări aprige”.

Unii germani de origine turcă din vestul oraşului Wiesbaden şi-au făcut, mândri, selfie-uri cu statuia, în timp ce kurzii locali şi alţii i-au criticat pentru susţinerea liderului autoritar.

Erdogan ar urma să întreprindă luna viitoare o vizită de stat la Berlin. Mulţi germani se opun vizitei, din cauza tendinţelor autoritare ale liderului turc şi a încercărilor sale de a obţine suport în sânul marii comunităţi turce din Germania. Cem Ozdemir, lider al Partidului Verde din Germania, a afirmat în luna iulie, că preşedintele Erdogan a transformat Turcia „într-un fel de Turkmenistan sau Azerbaidjan, prin intermediul cenzurii, tiraniei, nepotismului şi autocraţiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe