Statuia budistă "Omul de Oţel" a fost făcută dintr-un meteorit

Statuia “Omului de Fier”
Statuia “Omului de Fier” (Elmar Buchner)

O statuie a lui Buddha din Tibet, veche de 1.000 de ani, a fost sculptată dintr-un meteorit rar, care a aterizat pe Pământ cu aproximativ 15 milenii în urmă, potrivit unui nou studiu internaţional.

Cunoscută sub numele de "Omul de Oţel", statuia cântăreşte 10.6 kg şi este compusă din ataxite, o clasă de meteoriţi de fier cu un conţinut ridicat de nichel.

"Statuia a fost cioplită dintr-un fragment din meteoritul Chinga, care a aterizat în zonele de graniţa dintre Mongolia şi Siberia, cu aproximativ 15.000 de ani în urmă", a declarat conducătorul studiului Elmar Buchner de la Universitatea din Stuttgart, într-un comunicat de presă.

"În timp ce primele resturi au fost descoperite oficial în 1913 de căutători de aur, noi credem că acest fragment de meteorit a fost colectat cu mai multe secole înainte."

Artefactul a fost adus în Germania, după o expediţie nazistă din 1938 condusă de zoologul Ernst Schäfer, sponsorizată de şeful SS Heinrich Himmler. Este posibil ca întreaga echipa să fi fost formată din membri SS, iar istoricii cred că ei au mers în Tibet pentru a căuta originile arienilor, consideraţi de ideologia nazistă ca rasă originală şi supremă.

Statuia, despre care se crede că l-ar reprezenta pe zeul budist Vaisravana, regele budist din nord sau Jambhala, ar fi putut proveni din cultura pre-budistă Bon, din secolul al XI-lea.

Pe pieptul său este sculptată o mare "srivatsa", simbolizând statutul de zeu al lui Buddha. Svastica nazistă are unele asemănări cu srivatsa şi acest lucru se poate să-i fi determinat pe membrii expediţiei să o ia cu ei în Germania.

Apoi ea a făcut parte dintr-o colecţie privată din München, până când a fost scoasă la licitaţie în anul 2007 şi când a devenit disponibilă pentru cercetarea ştiinţifică.

"Statuia Omul de Oţel este singura reprezentare cunoscută a unei figuri umane ce a fost sculptată într-un meteorit, ceea ce înseamnă că nu avem nimic cu ce să o comparăm atunci când îi estimăm valoarea", a spus Buchner.

"Doar originile sale pot valora circa 20.000 de dolari; cu toate acestea, dacă estimarea noastră privind vârsta sa este corectă şi dacă are aproape o mie de ani vechime, statuia ar putea fi de nepreţuit."

În lucrarea lor, cercetătorii observă semnificaţia meteoriţilor în culturile umane preistorice. "Căderile de meteoriţi au fost interpretate ca mesaje divine de o mulţime de culturi din timpuri preistorice, iar meteoriţii încă sunt adoraţi drept corpuri cereşti", au scris ei.

"... Meteoriţii de fier sunt, practic, un material nepotrivit pentru producerea de sculpturi", au concluzionat cercetătorii.

"Utilizarea provocatoare a meteoritului în crearea "omului de oţel", precum şi aurirea (cel puţin) parţială a statuii, implică faptul că artistul era cu siguranţă conştient de natura (extraterestră) deosebită a obiectului sculptat."

Rezultatele au fost publicate în Meteoritics and Planetary Science.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură