Statistici care dau fiori reci. Numărul de minori victime şi autori de violuri este în creştere.

(photos.com)

Pe fundalul valului de emoţii declanşate de cazul elevei din Vaslui, care acuză că a fost violată ore în şir, până la leşin, de şapte tineri judecaţi acum în stare de libertate, judecătorul Cristi Danileţ prezintă o serie de date statistice legate de infracţiunile sexuale. Deşi exprimate în termeni de cifre seci, datele sunt de natură să dea fiori reci, arătând că numărul de minori victime şi autori de violuri este în creştere.

"Este de remarcat că, dacă numărul infracţiunilor este relativ constant de la an la an, a crescut de la an la an numărul minorilor implicaţi în acestea, atât ca victime, cât şi ca autori.", scrie Danileţ pe blogul său.

Potrivit judecătorului CSM, în fiecare an în medie 715 persoane sunt trimise în judecată pentru infracţiuni la viaţa sexuală, 2/3 din acestea fiind acuzate de comiterea infracţiunii de viol. Trei sferturi sunt condamnate la închisoare cu executare. În ultimii ani a crescut numărul de minori autori şi victime.

Statisticile prezentate de judecătorul Danileţ:

  1. Infracţiunile la viaţa sexuală incriminate de actualul cod penal sunt violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, racolarea minorilor în scopuri sexuale, hărţuirea sexuală. În vechiul cod mai erau reglementate şi infracţiunile de incest şi perversiune sexuală, care se regăsesc azi în formele de comitere ale celorlalte infracţiuni. 2/3 dintre inculpaţii trimişi în judecată în fiecare an sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de viol.
  2. Dacă luăm în considerare statisticile din ultimii trei ani de aplicare a vechiului Cod penal (2011-2013), atunci se constată că au fost trimişi în judecată pentru comiterea de infracţiuni la viaţa sexuală anual în medie 715 inculpaţi şi au fost condamnaţi 584[1]. 85% dintre cei condamnaţi sunt majori. Dintre aceştia, în medie în fiecare an sub 5 au primit ca pedeapsă închisoare până în 6 luni; sub 10 o pedeapsă între 6 luni şi un an; cam 155 o pedeapsă între 1-5 ani; în medie 123 au primit între 5-10 ani; 35 au primit închisoare 10-15 ani şi 14 au primit închisoare peste 15 ani. Trei sferturi dintre cei condamnaţi sunt în închisoare; un sfert au primit pedepse cu suspendare (ei sunt cei care au fost condamnaţi la maxim 3 ani închisoare şi nu aveau antecedente penale). În cazul minorilor, jumătate au fost condamnaţi cu privare de libertate.
  3. În cazul infracţiunilor de viol, în ultimii 5 ani de zile au fost trimise în judecată 2038 persoane. 5 infracţiuni de viol au dus la moartea victimei. 11% din cei condamnaţi pentru săvârşirea acestei infracţiuni sunt minori. Un număr de 4 autori sunt femei. 25% dintre victime sunt minori cu vârsta până în 15 ani.
  4. Ca şi număr, infracţiunile de act sexual cu un minor (spre deosebire de viol, aceasta presupune acordul victimei, care este însă minoră) sunt în creştere. În ultimii 5 ani de zile au fost trimise în judecată 934 persoane. Una dintre persoanele condamnate este femeie. 15% dintre cei condamnaţi sunt minori. Dintre victime, jumătate au sub 15 ani.", scrie Danileţ.

Articolul integral scris de judecătorul Cristi Danileţ poate fi citit aici

Recomandăm şi: România violată. România furată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.