Statele Unite trimite ajutoare ”non-letale” Ucrainei. Canada trimite şase avioane F-18 în Polonia

Avioanele militare ale NATO au fost ridicate de două  ori începând de luni pentru a intercepta avioanele militare ruse care au  zburat deasupra Mării Baltice.
Avioanele militare ale NATO au fost ridicate de două ori începând de luni pentru a intercepta avioanele militare ruse care au zburat deasupra Mării Baltice. (MARCELLO PATERNOSTRO / AFP / Getty Images)

Secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel, a anunţat, joi, că Statele Unite va trimite Ucrainei un pachet de ajutoare ”non-letale”. În acelaşi timp, Canada va trimite şase avioane de vânătoare, Hornet F-18, în Polonia, măsuri ce ar putea fi considerate de Rusia drept o provocare.

Pachetele de ajutoare ale Washingtonului vor consta în saltele, sisteme de purificare a apei, ajutoare medicale şi căşti de protecţie.

În timp ce acţiunile Statelor Unite sunt ”provocatoare” şi ”vor intensifica tensiunile”, echipamentul trimis Ucrainei, stat care nu face parte din NATO, nu ar trebui ”să provoace sau să ameninţe Rusia”, a declarat Hagel, adăugând că Statele Unite vor analiza dacă pot trimite Ucrainei mai multe ajutoare.

Statele Unite se mai oferă să trimită ”proiectanţi” pentru a ajuta NATO să-şi îmbunătăţească planurile de apărare, a anunţat secretarul american.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat, joi, că pregăteşte măsuri de întărire armată aeriană şi maritimă în jurul Rusiei, ca parte a măsurilor defensive provocate de agresiunile Rusiei.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, joi, că va răspunde acţiunilor NATO de la graniţele sale.

Totuşi, deşi SUA a trimis pături în Ucraina, Canada, o ţară cu o populaţie ucraineană semnificativă, a trimis şase avioane de vânătoare Hornet F18 pentru ”misiunea de reasigurare” a NATO din Polonia.

Aceste ”ajutoare” letale trimise în vecinătatea Rusiei, considerate de NATO măsuri defensive, ar putea provoca un răspuns din partea Rusiei, care ar putea fi considerat o provocare şi o ameninţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe