Statele Unite şi Turcia au discutat oficial despre îndepărtarea guvernului Assad din Siria

Joe Biden la Palatul Victoria
Joe Biden la Palatul Victoria (Epoch Times România)

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi preşedinte turc, Tayyip Erdogan, au discutat sâmbătă, în cadrul unei întruniri desfăşurate la Istanbul, despre îndepărtarea guvernului Bashar al Assad din Siria, relatează Reuters.

Turcia s-a arătat a fi un partener reticent al coaliţiei conduse de Statele Unite împotriva insurgenţilor Statului Islamic din Siria şi Irak, solicitând o strategie care să includă îndepărtarea preşedintelui Bashar al Assad de la putere.

Din informaţiile oficiale reiese că Statele Unite a încearcat să îndepărteze guvernul lui Bashar al Assad încă din 2011, de la începerea aşa numitului război civil sirian, care a provocat moartea a peste 190.000 de persoane. O parte semnificativă din militanţii rebeli sunt antrenaţi şi înarmaţi prin eforturile Statelor Unite şi ale Turciei.

Joe Biden a evidenţiat, după întâlnirea cu Tayyip Erdogan, că pe lista obiectivelor lor se află înfrângerea Statului Islamic, care a cucerit teritorii semnificative din Irak şi Siria, cât şi îndepărtarea regimului al Assad.

”Despre Siria, am discutat… nu numai pentru a contesta Statul Islamic din Siria şi Levant ca zonă sigură, a-i da înapoi şi a-i înfrânge, ci şi să se întărească opoziţia siriană şi să se asigure tranziţia de la regimul Assad”, a declarat Biden.

Gruparea radicală sunită Statul Islamic s-a făcut remarcată în aprilie 2014, când a declanşat o ofensivă brutală în Irak, extinzându-şi teritoriile ocupate în Siria şi Irak. Gruparea islamică a declanşat o serie de crime în masă şi alte crime împotriva umanităţii, precum decapitări, atacuri teroriste sau crucificări.