Statele Unite şi Europa se îndepărtează, şi nu doar din cauza lui Trump - studiu

Numirea lui Donald Trump la Casa Albă ar fi condus la răcirea relaţiilor dintre Washington şi Europa, dar schimbările fundamentale ale demografiei şi slăbirea unor instituţii precum NATO reprezintă cea mai mare ameninţare pe termen lung pentru relaţiile transatlantice.
Casa Albă, Washington DC
Casa Albă, Washington DC (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

Un raport publicat de Chatham House a notat că modelele de migraţie au un impact mult mai profund în SUA şi Europa decât alegerea preşedintelui Trump.

"Creşterea numărului de grupuri latino-americane şi asiatice din SUA şi, într-o măsură mai mică, a populaţiilor din Orientul Mijlociu în Europa, ar putea determina SUA şi Europa să continue să se diferenţieze în ceea ce priveşte interesele şi atenţia lor regională", a declarat Xenia Wickett, autoarea raportului, expert în relaţiile internaţionale.

Populaţia americană hispanică a crescut în ultimii ani, unul din cinci americani fiind acum din comunitatea latină. Aceasta a coincis cu o creştere a fluxului de refugiaţi şi migranţi spre Europa din Orientul Mijlociu, declanşată de războaiele din Siria, Irak şi Afganistan.

Wickett, şefa programului american de la Chatham House, a declarat că alegerea lui Donald Trump va provoca "perturbări reale şi semnificative pe termen scurt", dar că nu a reprezentat "o ameninţare pe termen lung pentru relaţia dintre SUA şi Europa".

Raportul a notat: "În timp ce mulţi se tem că preşedinţia lui Trump va duce la un declin permanent al relaţiei transatlantice şi că anii lui Trump ca preşedinte ar putea fi fundamental diferiţi de ceea ce s-a petrecut înainte, istoria sugerează altfel.

"În timp ce politicile sale pot avea reverberaţii dincolo de mandatul său, nu există niciun motiv să credem că aceste consecinţe ar putea fi profunde şi de lungă durată pentru interesele fundamentale ale relaţiei transatlantice".

Declinul instituţiilor internaţionale este evidenţiat ca fiind un factor secundar al divergenţei dintre SUA şi Europa.

Organizaţiile şi tratatele, inclusiv NATO, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, sunt "percepute ca fiind incapabile să facă faţă provocărilor actuale", a notat Wickett.

"Pe măsură ce relevanţa acestora scade, ele slăbesc şi ca pârghii ale cooperării transatlantice".

Raportul a mai arătat că probabilitatea unei înţelegeri post-Brexit cu Statele Unite ar fi fost pusă la îndoială, din cauza incertitudinii politice care a provocat "încetarea sau chiar reversul" acordurilor privind comerţul liber şi protecţia mediului.

"Având în vedere că UE se confruntă în prezent cu antipatia preşedintelui Trump faţă de o serie de interese istorice comune europene -americane - începând de la NATO la acordul nuclear din Iran, Acordul de la Paris şi decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului - continuarea unei colaborări transatlantice apropiate este discutabilă", a scris ea.

Raportul avertizează că o tranzacţie post-Brexit cu Washington va fi dificil de realizat.

***

Guvernul britanic a fost curtenitor cu Trump, inclusiv print-o invitaţie de a vizita ţara în cursul acestui an, declarând că asigurarea unei tranzacţii favorabile post-Brexit este esenţială.

Dar raportul Chatham House a notat că Donald Trump ar putea fi mai puţin important pentru viitorul "relaţiei speciale" dintre Marea Britanie şi SUA decât a sugerat Theresa May.

În week-end, Jeremy Corbyn a afirmat că relaţia britanică cu SUA a fost "semnificativă din punct de vedere cultural şi economic", dar nu este neapărat cea mai importantă.

"Cred că există multe relaţii importante", a spus el.

În schimb, May a apărat legăturile strânse cu SUA, spunând că ea şi dl Trump "lucrează foarte bine împreună".