Statele Unite şi Canada se mobilizează pentru confruntarea cu Rusia din zona Arctică

Avioanele militare ale NATO au fost ridicate de două  ori începând de luni pentru a intercepta avioanele militare ruse care au  zburat deasupra Mării Baltice.
Avioanele militare ale NATO au fost ridicate de două ori începând de luni pentru a intercepta avioanele militare ruse care au zburat deasupra Mării Baltice. (MARCELLO PATERNOSTRO / AFP / Getty Images)

Forţele Aeriene Canadiene şi Forţele Aeriene ale Statelor Unite vor începe ”un exerciţiu de antrenament major” în nordul continentului american în timp ce confruntarea cu Rusia pentru resursele Polului Nord se intensifică, au anunţat, joi, oficialii Ministerului canadian al Apărării, a notat Mediafax.

Comandamentul nord-american pentru Apărare Aerospaţială (NORAD) va începe ”în curând exerciţii de zbor (...) de la un capăt la celălalt al Statelor Unite şi Canada”, conform comunicatului NORAD.

La ceremonia de premiere a soldaţilor care au participat în invazia din Crimeea, preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat la ”dezvoltarea capacităţilor de luptă ale unităţilor armate”, capacităţi ce vor fi folosite la nivel global, ”inclusiv în Arctica”.

Exerciţiile militare ale celor două membre ale Alianţei Nord Atlantice vor consta în ”zboruri de antrenament” cu avioane de vânătoare, de transport militar şi avioane de aprovizionare.

În timp ce Canada face eforturi diplomatice pentru a dovedi legitimitatea asupra unei regiuni din zona arctică, Rusia a intensificat eforturile militare pentru a acapara mai multe zone contestate.

Regiunea arctică are aproximativ 30% din gazele naturale şi 15% din ţiţeiul încă nedescoperite ale globului, conform unui studiu condus de Geological Survey.

Pe lângă Canada şi Rusia, Statele Unite, Danemarca şi Norvegia fac eforturi susţinute pentru a acapara cât mai rapid regiunile din zona arctică.

Autorităţile de la Ottawa au fost avertizate de zborurile bombardierelor strategice ruse care se aventurează deasupra Arcticii, în apropierea spaţiului aerian al Canadei.

Avioane de vânătoare canadiene efectuează uneori decolări de urgenţă pentru a urmări bombardiere strategice ruse care se aventurează deasupra Arcticii, în apropierea spaţiului aerian al Canadei.

La începutul crizei din Ucraina, Canada s-a alăturat comunităţii internaţionale şi a criticat aspru agresiunile Rusiei, comparând invazia din Crimeea cu ocuparea Cehoslovaciei de către nazişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe