Statele Unite avertizează Rusia. Kremlinul protejeaza oficial rebelii din Lugansk. Urmează alte negocieri

John Kerry şi Serghei Lavrov
John Kerry şi Serghei Lavrov (LARRY DOWNING / AFP / Getty Images)

Casa Albă l-a îndemnat, luni, pe preşedintele rus Vladimir Putin să nu efectueze o incursiune ”ascunsă sau făţişă” pe teritoriul estic al Ucrainei precizând că există dovezi clare care arată că protestatarii pro-Rusia din regiune sunt plătiţi, a notat Reuters.

Secretarul departamentului de Stat american, John Kerry, i-a transmis omologului său rus, prin intermediul unei convorbiri telefonice, că evenimentele din estul Ucrainei sunt observate de Washington cu ”mare îngrijorare”, accentuând că orice acţiune a Moscovei care va destabiliza Ucraina va aduce ”costuri suplimentare pentru Rusia”.

”Rusia trebuie să dea o dezminţire publică în care să se distanţeze de activităţile separatiştilor, sabotorilor şi provocatorilor” din estul Ucrainei, a îndemnat Kerry.

Pentru rezolvarea crizei, Kerry şi Lavrov au convenit să desfăşoare, în maxim zece zile, o serie de negocieri directe între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

În schimb, Lavrov a insistat cu privire la federalizarea Ucrainei precizând că vor trebui făcute unele reforme constituţionale care vor acorda regiunilor mai multă putere, deoarece sunt încălcate drepturile etnicilor ruşi.

Rusia a avertizat autorităţile din Kiev să nu folosească forţa împotriva militanţilor pro-Rusia care ocupă sediile guvernamentale din Lugansk şi Doneţk.

"Îndemnăm la încetarea imediată a oricăror pregătiri militare, care riscă să declanşeze un război civil", a afirmat, marţi, ministerul rus de Externe

”În cazul unor intervenţii agresive din partea autorităţilor ilegitime de la Kiev, vom face apel la Federaţia Rusă să aducă un contingent de păstrare a păcii”, au susţinut militanţi înarmaţi din Lugansk şi Doneţk.

Guvernul de la Kiev a început, marţi, o campanie „anti-teroristă” în oraşul estic Karkov, arestând aproximativ 70 de „separatişti” care au contribuit la capturarea sediului administrativ local, conform ministrului de Interne, Arsen Avakov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe