Statele Unite avertizează China: Suntem pregătiţi să apărăm Japonia în cazul unui conflict militar

John Kerry şi  Fumio Kishida, Washington, 7 februarie 2014.
John Kerry şi  Fumio Kishida, Washington, 7 februarie 2014. (Win McNamee / Getty Images)

Cu ocazia vizitei efectuate de ministrul de Externe nipon, Fumio Kishida, la Washington, Secretarul de Stat american, John Kerry, a subliniat vineri, că Statele Unite sunt pregătite să apere Japonia, în cazul unui conflict militar cu China, notează mediafax.

Declaraţia făcută de John Kerry, care va vizita săptămâna viitoare China, este în conformitate cu tratatul dintre Japonia şi Statele Unite semnat în 1960, prin care Statele Unite se angajează să apere Japonia.

Statele Unite sunt pregătite să apere Japonia, o ţară aliată, în cazul unui conflict militar cu China, avertizează secretarul de Stat american, John Kerry, în contextul tensiunilor teritoriale din Marea Chinei de Est dintre Tokyo şi Beijing.

”Statele Unite sunt determinate permanent să respecte obligaţiile prevăzute în tratatul cu aliaţii japonezi. Acest lucru este valabil şi în contextul evenimentelor din Marea Chinei de Est”, a declarat Kerry.

Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite sunt îngrijorate de zona de defensivă aeriană impusă unilateral de China în Marea de Est a Chinei la sfârşitul anului trecut. Zona aeriană se suprapune unui grup de insule aflate sub administraţia Japoniei.

"Statele Unite nu recunosc şi nu acceptă Zona de Identificare Aeriană din Marea Chinei de Est", a subliniat Secretarul de Stat american.

În timpul vizitei, oficialul japonez a adresat preşedintelui Barak Obama o invitaţie de a efectua o vizită de stat în Japonia, care va avea loc cel mai probabil în luna aprilie.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, prezent la Jocurile Olimpice din Rusia, a comparat, în urmă cu două săptămâni, tensiunile dintre Japonia şi China cu rivalitatea dintre Marea Britanie şi Germania de dinaintea Primului Război Mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe