Statele Unite ale Americii sunt o oligarhie (studiu)

(JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Guvernul Statelor Unite nu reprezintă interesele majorităţii cetăţenilor, fiind în schimb condus de cei bogaţi şi puternici, dezvăluie un nou studiu realizat de universităţile Princeton şi Northwestern şi preluat de The Daily Telegraph.

Studiul, intitulat 'Testing Theories of American Politics: Elites, Interest Groups, and Average Citizens', a folosit date extinse despre politicile americane, din perioada 1981 şi 2002, pentru a determina empiric starea sistemului politic american.

După analizarea a circa 1.800 de politici americane adoptate în acea perioadă şi compararea lor cu preferinţele exprimate de americanii obişnuiţi, cetăţenii bogaţi şi marile grupuri care susţin interese speciale, cercetătorii au ajuns la concluzia că Statele Unite sunt dominate de elitele lor economice.

'Punctul central al cercetării noastre este că elitele economice şi grupurile organizate care reprezintă interese de afaceri au impacte independente substanţiale asupra politicii guvernului SUA, în timp ce grupurile de interese care reprezintă masa şi cetăţenii de rând au o influenţă independentă redusă sau inexistentă', a indicat studiul, care va fi predat la universităţile menţionate din luna septembrie.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că politicile guvernamentale din SUA tind rareori să se alinieze la preferinţele majorităţii americanilor, favorizând în schimb interesele speciale şi organizaţii de lobby. 'Atunci când o majoritate a cetăţenilor nu este de acord cu elitele economice şi(sau cu interesele organizate, ea în general pierde', a adăugat cercetarea, publicată la scurt timp după o decizie controversată a Curţii Supreme, care permite donatorilor bogaţi să contribuie la un număr nelimitat de campanii politice.