Statele dedicate menţinerii acordului nuclear iranian se întâlnesc la Viena

Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)

Pe fondul anunţării unor noi sancţiuni americane împotriva Iranului, oficiali din China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania s-au întâlnit în capitala austriacă pentru a discuta despre acordul nuclear. Iranul a afirmat că doreşte să facă în continuare afaceri cu restul lumii.

După retragerea SUA din Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), numele sub care este cunoscut acordul nuclear iranian încheiat în 2015, semnatarii care doresc să menţină acordul s-au întâlnit pentru prima dată vineri, în Viena, pentru a încerca să salveze acordul.

China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania şi-au exprimat angajamentul pentru menţinerea JCPOA, însă în contextul noilor promisiuni ale Statelor Unirte de a aplica “cele mai dure sancţiuni din istorie” împotriva Teheranului, nu s-a găsit încă o soluţie pentru minimalizarea efectelor colaterale cu care s-ar putea confrunta scena afacerilor internaţionale ca urmare a aplicării sancţiunilor americane.

Liderii iranieni şi-au exprimat de asemenea angajamentul faţă de acord şi pentru a respecta limitările stricte impuse programului lor nuclear, dar au condiţionat acest lucru de faptul că semnatarii rămaşi în acord să ofere asigurări că Teheranul va putea face în continuare afaceri cu restul lumii, în ciuda sancţiunilor aplicate de Washington.

“Principala noastră îngrijorare este sistemul bancar, asigurările şi transportul”, a declarat Abbas Araghchi, adjunct al ministrului iranian de Externe.

În Viena, puterile semnatare au convenit ca până în 31 mai să prezinte Iranului un plan de contrabalansare a efectelor negative ale ieşirii SUA din acordul nuclear şi ale noilor sancţiuni. Araghchi a afirmat că Iranul va decide dacă va rămâne sau va ieşi din JCPOA, în funcţie de propunerea puterilor europene.

UE a lansat deja mecanisme legale pentru a proteja companiile europene care au legături cu Iranul de efectul sancţiunilor americane. Blocul lucrează în prezent la elaborarea unor măsuri, precum interdicţii asupra companiilor din UE care se conformează sancţiunilor reimpuse de SUA şi apeluri ca guvernele să facă transferuri financiare către banca centrală a Iranului pentru a evita penalizările.

După discuţii, Araghchi a manifestat un oarecare optimism în ceea ce priveşte posibilitate găsirii unei soluţii. “Sunt mai încrezător decât eram înaintea reuniunii”, a declarat el reporterilor.

Delegatul rus Mihail Ulianov a reiterat poziţia lui Araghchi. “Avem toate şansele să reuşim, cu condiţia să avem voinţă politică”.