Statele BRICS vor forma o instituţie financiară de tipul FMI şi BM

Cele mai mari economii emergente ale lumii, Brazilia, India, China, Rusia şi Africa de Sud, reunite în Africa de Sud pentru cea de-a cincea ediţie a summit-ului BRICS vor forma o instituţie financiară de tipul Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

Noua bancă, pe care Africa de Sud îţi doreşte să o găzduiască, ar urma să aibă un capital de pornire de 50 de miliarde de dolari, respectiv 10 miliarde de fiecare ţară.

Grupul BRICS are în vedere şi utilizarea rezervelor de valută deţinute pentru a se proteja împotriva unui eventual şoc conjunctural, construind o alternativă instituţiilor financiare occidentale.

Tot în cadrul summit-ului care se desfăşoară între 26 şi 27 martie la Durban, Rusia şi Africa de Sud au ajuns la o serie de acorduri pe subiecte-cheie. Astfel, Rusia va sprijini Africa de Sud în construcţia de centrale nucleare, iar statul african va ajuta Rusia în menţinerea Sistemului Global de Navigare prin Satelit GLONASS.

Conform http://www.rt.com, Preşedintele Rusiei Vladimir Putin doreşte ca schimburile comerciale dintre cele două state să se intensifice.

“În 2012, valoarea schimburilor comerciale a crescut cu 66.3%, atingând aproape 1 miliard de dolari, ceea ce înseamnă aproape dublul cifrei din 2011. Pe termen mediu vrem să mărim volumul comerţului bilateral de cîteva ori”, a declarat Putin.

Rusia şi Africa de Sud au semnat o declaraţie de parteneriat strategic, care vizează cooperarea militară şi tehnologică pe termen lung. ”Rusia şi Africa de Sud au puncte de vedere comune în probleme globale cheie. (…) Am fost de acord să ne coordonăm acţiunile, inclusiv pentru găsirea unor soluţii paşnice pentru criza din Siria”, a mai spus Putin.

Acronimul BRIC a fost inventat în 2001. Primul summit BRIC a avut loc în Yekateringburg, Rusia. Africa de Sud s-a alăturat grupului în 2010, iar acronimul s-a transformat în BRICS. Formaţiunea vizează pacea, securitatea, dezvoltarea şi cooperarea celor cinci membre.