Starea Uniunii: Donald Trump numeşte China şi Rusia ţări care provoacă valorile americane

Preşedintele american Donald Trump este aplaudat înainte de discursul său despre Starea Uniunii, 30 ianuarie 2018.
Preşedintele american Donald Trump este aplaudat înainte de discursul său despre Starea Uniunii, 30 ianuarie 2018. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a susţinut în noaptea zilei de marţi (ora Americii) primul său discurs despre Starea Uniunii, abordând diverse probleme timp de aproximativ o oră şi 21 de minute.

În discursul său, Trump a cerut reînnoirea arsenalului nuclear american, a numit China şi Rusia drept state care “provoacă valorile americane” şi a cerut continuarea operaţiunii Guantanamo Bay.

“În ultimul an lumea a văzut ceea ce noi am ştiut mereu – faptul că niciun popor de pe acest Pământ nu este atât de neînfricat, îndrăzneţ sau determinat precum cel american. Dacă există un munte, îl urcăm. Dacă există o frontieră, o traversăm. Dacă există o provocare, o depăşim”, a afirmat el.

Colegii săi din Partidul Republican, care controlează atât Senatul cât şi Camera Reprezentanţilor, l-au aplaudat de câteva ori pe parcursul discursului, iar opoziţia democrată a rămas tăcută la multe dintre apelurile sale la adresa Congresului.

Pe parcursul discursului, Trump a atras deseori atenţia democraţilor în încercarea de a obţine şi aplauzele lor, prin referirile făcute la medicamente experimentale, infrastructură, concedii de familie plătite şi reforma imigraţiei.