Starea de urgenţă în sănătate în R. Moldova a fost prelungită până la 31 august

Pe timp de pandemie cu virusul Wuhan
Pe timp de pandemie cu virusul Wuhan (facebook.com/Ala Nemerenco)

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică din Republica Moldova a prelungit vineri, 24 iulie, starea de urgenţă în sănătate până la 31 august.

Organizarea ceremoniilor, precum nunţi sau cumetrii, în continuare va fi interzisă în localurile publice şi private. În acelaşi timp, se va admite desfăşurarea evenimentelor în cadrul unităţilor de alimentaţie publică cu participarea a cel mult 50 de persoane în condiţii strict regulamentare. Totodată se va permite desfăşurarea activităţilor de turism şi recreere în aer liber, cum ar fi: ciclism, alergat, canotaj sau pescuit cu participarea grupurilor de cel mult 10 persoane în grup.

„Persoanelor în vârstă, de peste 63 de ani, le va fi interzisă aflarea în locurile publice fără necesitate stringentă. Totodată, nu se va permite activitatea terenurilor de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracţii sau zone de agrement. Rămâne suspendată şi activitatea cluburilor de noapte sau disco-baruri, indiferent de denumirea şi tipul unităţii comerciale”, a precizat prim-ministrul Chicu în cadrul unei conferinţe de presă.

Din 1 august vor putea fi organizate evenimente culturale, în aer liber, de către instituţiile teatral-concertistice şi cinema, acreditate de Ministerul Educaţiei şi Culturii (MECC). La eveniment, vor putea participa maxim 50 de spectatori. Rămâne interzisă desfăşurarea activităţilor în incinta teatrelor, cinematografelor şi sălilor de concerte. Însă, acestea vor fi deschise pentru artişti în scopul desfăşurării repetiţiilor.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu un număr de până la 50 persoane, fiind strict respectate normele de sănătate publică.

De la 1 august vor putea fi reluate antrenamentele şi competiţiile sportive în spaţii închise, organizate de către Federaţiile sportive naţionale, fără spectatori şi cu acordul MECC.

Aflarea în locuri publice precum păduri, parcuri, alei sau plaje se va permite pentru grupuri nu mai mari de 3 persoane. Respectarea distanţei sociale de 1 metru rămâne obligatorie.

Grădiniţele, şcolile, gimnaziile şi universităţile vor fi deschise pentru admiterea elevilor sau studenţilor, însă procesul educaţional rămâne suspendat.

În Republica Moldova, până la ziua de astăzi, au fost confirmate 22.483 de cazuri de infecţie cu virusul Wuhan. Potrivit autorităţilor, 15.407 persoane au supravieţuit virusului Wuhan care provoacă infecţia COVID-19, iar 726 au decedat din cauza acestuia.