Stanomir: România regimului Dragnea îşi are în Dăncilă imaginea ei fidelă - un chip grotesc, inadecvat, provincial

După un deceniu, România se întoarce la arhitectura de dominaţie oligarhică a lui Adrian Năstase, însă, de această dată, blazonul de falsă intelectualitate lasă loc grobianismului abject, a remarcat profesorul Ioan Stanomir.
Ioan Stanomir
Ioan Stanomir (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Regimul Dragnea împinge la paroxism o linie istorică ce îşi are rădăcinile în comunism, a atras atenţia, luni, politologul Ioan Stanomir, într-un editorial - "România la centenar sau despre şansele ratate ale reformei statului" - publicat în marginaliaetc.ro.

"România regimului Dragnea îşi are în premierul Viorica Dăncilă imaginea ei fidelă: un chip grotesc, inadecvat, provincial. România la centenar se află în captivitatea oligarhiei care îşi face un program din legiferarea privilegiilor şi descurajarea, tenace, a oricărei meritocraţii. Anul 2018 este, poate, punctul cel mai de jos al evoluţiei naţiunii noastre în anii din urmă - ceea ce contemplăm este prăbuşirea unui stat şi lichidarea unui sistem de repere.

Reconstrucţia decenţei colective va fi cel mai important dintre obiectivele pe care o altă Românie le va urmări. Regimul Dragnea împinge la paroxism o linie istorică care îşi are rădăcinile în comunism. România este, la un secol de la Unirea de la 1918, o naţiune fracturată, dominată de un grup pentru care complicităţile sunt unica raţiune de a fi şi de a guverna.

Există, în fiecare moment pe care istoria ni-l oferă, ocazia unei introspecţii comunitare. Devastarea morală şi degradarea instituţională de acum nu sunt un simplu accident, ivit din dorinţa de putere a domnului Dragnea, ci efectul ratării şanselor pe care România le-a avut, în anii din urmă. Revitalizarea fesenismului, în forma sa actuală de metastază, traduce eşecul forţelor care s-au opus, istoric. După un deceniu, România se întoarce la arhitectura de dominaţie oligarhică a lui Adrian Năstase. Dar, de această dată, blazonul de falsă intelectualitate lasă loc grobianismului abject. Este şi această mutaţie un semn al vremurilor pe care le trăim."

Pentru a citi în continuare articolul intraţi aici.