Stânga germană, razna. Sigmar Gabriel numeşte SUA superputere în derivă, China ar fi singura ţară cu o agendă geopolitică reală

Donald Trump
Donald Trump (ALEX WONG/GETTY IMAGES)

Fostul lider al social democraţilor germani, Sigmar Gabriel, a avertizat cu privire la provocările pe care le înfruntă Germania şi vecinii săi din UE, referindu-se la neînţelegerile cu SUA şi susţinând că blocul are o slabă performanţă comparativ cu China.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt, fostul ministru de Externe, care recent a ţinut prelegeri în SUA, şi-a exprimat opinia în ceea ce priveşte motivul principal pentru care preşedintele american Donald Trump şi republicanii şi-au păstrat poziţiile în recentele alegeri de la mijloc de mandat din SUA.

"Trump îşi trezeşte ţara în fiecare zi cu emoţiile sale", a declarat Gabriel pentru ziarul de afaceri german, criticând comunicarea directă a preşedintelui cu electoratul american prin social media.

Potrivit lui Gabriel, liderul american a fost cel care l-a determinat în final să scrie o carte, pe care o promovează în prezent. În această carte, el numeşte SUA o “superputere necinstită”, a criticat înstrăinarea Rusiei de Occident şi a vorbit despre pretenţiile Chinei de a fi o puterea mondială.

“El se ţine de cuvânt, în mod brutal, cu privire la ceea ce a declarat că va face înainte de alegeri, în ciuda tuturor teoriilor”, a precizat Gabriel, descriind stilul lui Trump în interviu.

Gabriel a sugerat că obţinerea de către democraţi a unei majorităţi în Camera Reprezentanţilor ar putea fi în avantajul lui Trump, care are poziţia perfectă de pornire după alegerile de la mijloc de mandat şi care ar putea mereu să arate înspre democraţi în cazul în care eşuează să îşi pună în aplicare legile.

“El gândeşte lucrurile doar în termeni de prieteni sau duşmani, el cunoaşte doar confruntarea”, a adăugat Gabriel.

De asemenea, Gabriel a precizat că această abordare a avut un impact asupra politicii externe a Statelor Unite, în special cu privire la China, afirmând că, “pentru Trump, lumea este o arenă, un teren de luptă”. Fostul vicecancelar al Germaniei a indicat faptul că SUA deja se înstrăinase de restul lumii într-o anumită măsură în timpul administraţiei lui Barack Obama, iar China, Turcia, Iran şi Rusia încearcă acum să umple golul lăsat.

“Acestea sunt, de fapt, forţe revizioniste, care vor să schimbe ordinea mondială”, a explicat Gabriel, adăugând că ele îşi concentrează atenţia pe multilateralism nu spre tratatele globale.

Gabriel a cerut Germaniei să adopte o abordare obiectivă faţă de China, pe care el a descris-o ca fiind singura ţară ce are o idee geopolitică substanţială - cea a Drumului Mătăsii.

“Mai degrabă aş da vina pe noi că nu avem niciun fel de strategie”, a susţinut Gabriel, notând că Germania şi Europa sunt cu mult în spatele Chinei în cursa investiţiilor. El a lăudat China pentru ambiţiile sale în domeniul inteligenţei artificiale şi pentru faptul că plănuieşte să aloce 150 miliarde de dolari, comparativ cu planul Germaniei de a cheltui 3 miliarde de euro.

"Nu am recunoscut tendinţele tehnologice", a afirmat Gabriel, susţinând că Europa trebuie să răspundă Chinei şi că, altfel, istoricii vor considera acest moment ca fiind un "rămas bun al contribuţiei Europei la istoria mondială".

Relaţiile dintre UE şi SUA s-au deteriorat de la învestirea preşedintelui Donald Trump, deoarece partenerii transatlantici au fost în dezacord cu o serie de probleme, inclusiv disputa tot mai intensă asupra tarifelor, criticile repetate ale lui Trump cu privire la cheltuielile insuficiente pentru apărare ale statelor UE, retragerea SUA din acordul nuclear iranian şi intenţia Washingtonului de a ieşi din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară.