Standard & Poor's menţine ratingul României, dar trage semnale de alarmă. "Reforma" din Justiţie, vizată

Logo-ul agenţiei de rating Standard & Poor’s
Logo-ul agenţiei de rating Standard & Poor’s (Getty Images)

Agenţia Standard & Poor's a păstrat ratingul de ţară al României la BBB-, cu perspectivă stabilă, ultima treaptă din gradul recomandat pentru investiţii. În comunicatul agenţiei remis vineri sunt enumerate însă şi condiţiile în care această perspectivă ar putea fi reconsiderată şi este menţionată inclusiv lupta anticorupţie şi modificarea legilor justiţiei, informează Digi24.

"Credem că Guvernul român va solicita o reacţie din partea unor acţionari interni importanţi şi va revizui prevederi-cheie din ordonanţa de urgenţă 114 (Ordonanţa Lăcomiei - n.r.). În opinia noastră, un astfel de pas este de natură să limiteze efectele negative asupra eficienţei politicii monetare şi să ajute la recăpătarea încrederii asupra perspectivelor de creştere a economiei pe termen mediu. Am putea scădea ratingul în următoarele 12-24 luni, dacă aşteptata modificare a politicilor va fi insuficientă pentru a evita o încetinire pronunţată a economiei, ceea ce ar duce, la rândul său, la obţinerea unor venituri fiscale mai scăzute, la creşterea datoriei şi la creşteri semnificative ale dobânzii. În cazul în care flexibilitatea politicii monetare a României se va diminua, de exemplu, ca urmare a noii taxe pentru sectorul bancar, s-ar crea, de asemenea, o presiune asupra ratingului", a transmis agenţia.

În acelaşi timp, agenţia are şi o serie de comentarii critice.

"Până acum, politicile guvernului actual sunt predominant pe termen scurt, concentrând resursele fiscale disponibile pe creşterea salariilor şi pensiilor. Iniţiativele pentru o reformă structurală lipsesc, în detrimentul unei reţele de infrastructură precare şi a unui sistem de învăţământ subperformant. (...) În plus, România continuă să sufere din cauza corupţiei, deşi Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut progrese în ultimii ani. Controversatele reforme din justiţie care ar putea slăbi incriminările pentru corupţie şi interferenţa politică asupra instituţiilor independente riscă să slăbească statul de drept şi să diminueze mecanismele de control", arată agenţia.

În cazul în care ordonanţa lăcomiei ar suferi modificări insuficiente, agenţia consideră că taxele nou introduse ar putea cauza întârzieri în planurile de investiţii străine, în special în sectorul energetic.