Stă să crape / Cablogramă secretă confirmă coordonarea israeliano-saudită în vederea provocării unui război

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Jack Guez-Pool / Getty Images)

Marţi dimineaţă, canalul de ştiri israelian Channel 10 News a publicat o cablogramă diplomatică divulgată ce fusese trimisă tuturor ambasadorilor israelieni din întreaga lume cu privire la evenimentele haotice care s-au desfăşurat în weekendul trecut în Liban şi Arabia Saudită, evenimente care au început prin demisia neaşteptată a premierului libanez Saad Hariri când acesta se afla în Riad şi care au continuat cu decizia saudiţilor de a anunţa că Libanul “a declarat război” Regatului, potrivit unui articol publicat de Zero Hedge.

Cablograma secretă, scrisă în ebraică, constituie prima dovadă oficială care arată că saudiţii şi israelienii coordonează în mod deliberat activităţile de escaladare a situaţiei tensionate din Orientul Mijlociu.

Cablograma explozivă dezvăluie următoarele:

- duminică, 5 noiembrie, la scurt timp după demisia şocantă a premierului libanez Hariri, Israelul a trimis o cablogramă către toate ambasadele sale cerând diplomaţilor să facă tot ce pot pentru a intensifica presiunea diplomatică asupra grupului libanez Hezbollah şi a Iranului.

- în cablogramă se solicită să fie sprijiniţi saudiţii în războiul cu rebelili Houthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran;

- în cablogramă se subliniază faptul că Iranul este implicat în “subversiune regională”;

- diplomaţilor israelieni li s-a cerut să facă apel la “oficialii cu cel mai înalt rang” din ţările unde sunt acreditaţi pentru a încerca să expulzeze Hezbollah din guvernul şi politica Libanului.

După cum se ştie deja foarte bine, cauza comună a saudiţilor şi israelienilor împotriva perceputei influenţe şi expansiuni iraniene în locuri precum Siria, Liban şi Irak i-a făcut în ultima vreme pe cei doi duşmani să păşească pe calea pragmatică a unei cooperări tăinuite în condiţiile în care ambele ţări par să considere destrămarea aşa-numitei “semiluni Şiite” drept principalul lor obiectiv în regiune. Pentru Israel, Hezbollah a fost de mult timp cel mai mare inamic al său, pe care liderii din Tel Aviv îl consideră drept o prelungire a prezenţei teritoriale a Iranului la frontiera nordică a statului evreu.

Reporterul israelian care a obţinut documentul este Barak Ravid, un corespondent pe probleme diplomatice pentru Channel 10 News. Ravid a anunţat următoarele printr-un mesaj postat pe Twitter:

- am publicat pe Channel 10 o cablogramă trimisă diplomaţilor israelieni prin care li s-a cerut să facă lobby pentru saudiţi şi Hariri şi împotriva Hezbollah. Cablograma, care a fost trimisă de la Ministerul pentru Afaceri Externe din Ierusalim către toate ambasadele israeliene, se conformează liniei saudite privind demisia lui Hariri.

- diplomaţii israelieni au fost instruiţi să facă demersuri pe lângă guvernele lor gazdă cu privire la situaţia politică internă din Liban – o mişcare foarte rară.

- cablograma a precizat: “Trebuie să subliniaţi faptul că demisia lui Hariri arată cât de periculoase sunt Iranul şi Hezbollah pentru securitatea Libanului”.

- “Demisia lui Hariri dovedeşte că este fals argumentul că participarea Hezbollah în guvern stabilizează Libanul”, scrie în cablogramă.

- cablograma a instruit diplomaţii israelieni să susţină Arabia Saudită în războiul împotriva rebelilor Houthi în Yemen. De asemenea, în cablogramă se mai subliniază: “Racheta lansată de rebelii Houthi către Riad necesită aplicarea de presiuni suplimentare asupra Iranului şi a Hezbollah”.

Dedesubt este o traducere a cablogramei secrete realizate cu Google Translate, aşa cum a fost ea publicată de Channel 10 News:

“Către Directorul General: vi se cere să contactaţi de urgenţă Ministerul de Externe şi alţi oficiali guvernamentali relevanţi [din ţara voastră gazdă] şi să subliniaţi faptul că demisia lui Al-Hariri şi comentariile sale asupra motivelor care l-au impus să demisioneze ilustrează încă o dată natura distructivă a Iranului şi a grupului Hezbollah precum şi pericolul pe care îl reprezintă pentru stabilitatea Libanului şi a ţărilor regiunii.

Demisia lui Al-Hariri dovedeşte că este fundamental fals argumentul internaţional că includerea Hezbollah în guvern este o reţetă pentru stabilitate. Această unitate artificială provoacă paralizia şi incapacitatea puterilor suverane locale de a lua decizii care să servească interesului lor naţional. Practic, le transformă în ostatici sub ameninţare fizică şi sunt forţate să promoveze interesele unei puteri străine – Iranul – chiar dacă acest lucru ar pune în pericol securitatea ţării lor.

Evenimentele din Liban şi lansarea unei rachete balistice de către semnatarii acordului din Riad necesită o presiune crescută asupra Iranului şi Hezbollah în privinţa unei game de probleme, care variază de la producerea de rachete balistice până la subversiuni regionale”.

Astfel, pe măsură ce lucrurile se intensifică în Orientul Mijlociu, se pare că alianţa anti-Iran şi anti-şiită dintre saudiţi şi israelieni a plasat Libanul în calea unui nou război iminent între Israel şi Hezbollah. Şi războiul din Yemen va continua de asemenea să escaladeze – poate acum cu suportul politic tot mai clar al Israelului. Potrivit unui comentariu (traducere) al Channel 10 News, “în cablogramă, ambasadorilor israelieni li s-a cerut de asemenea să transmită un mesaj neobişnuit de susţinere a Arabiei Saudite în războiul în care aceasta este implicată în Yemen împotriva rebelilor suprijinit de iranieni”.

Toate acestea au loc, poate fără a fi o coincidenţă, în momentul în care grupul jihadist Statul Islamic este pe cale să fie anihilat complet (parţial în mâinile Hezbollah) şi în condiţiile în care, recent, Israelul şi Arabia Saudită au continuat să declare aşa-zise “linii roşii” în ceea ce priveşte influenţa iraniană percepută în regiune şi acceptarea şi popularitatea extinsă a Hezbollah în interiorul Libanului.

Israelul şi Arabia Saudită sunt îngrijorate de faptul că războiul sirian a întărit grupul libanez Hezbollah, şi nu l-a slăbit. Şi, acum, există dovezi interne că Israelul oficializează în tăcere alianţa sa neobişnuită cu Arabia Saudită şi cu prinţul său moştenitor Mohammed bin Salman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe