SRI, somat să dezvăluie dacă China a presat Guvernul să facă unele concesii pentru a primi echipamente medicale

Soldaţi chinezi cu măşti împotriva virusului Wuhan
Soldaţi chinezi cu măşti împotriva virusului Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu a cerut public, marţi, Serviciului Român de Informaţii să îi informeze pe cetăţeni dacă în ultimele săptămâni au existat state, precum China, sau persoane care au şantajat sau au pus presiune pe membri ai Guvernului, şi au condiţionat livrarea de echipamente medicale de anumite concesii economice sau politice pe care ar trebui să le facă România.

“În ultimele săptămâni, mai mulţi oficiali români s-au plâns mai mult sau mai puţin public de faptul că statul chinez nu livrează echipamentele şi materialele medicale deşi există contracte semnate în acest sens, ba chiar în unele cazuri plata s-a făcut deja în avans. Cu toate acestea, pe ultima sută de metri, oficialii români sunt informaţi de faptul că livrarea nu se mai face, fără a primi o explicaţie clară pentru acest lucru”, a afirmat Viziteu, membru în Comisia de Control a SRI.

De asemenea, deputatul a precizat că presa europeană şi americană a vorbit în ultimele săptămâni despre misiunile propagandistice ale Chinei şi despre faptul că Partidul Comunist Chinez profită de pandemia de coronavirus “pe care tot el a generat-o” pentru a obţine influenţă politică şi economică în diverse zone de pe glob.

“Presa europeană a vorbit despre faptul că în această perioadă, China face presiuni din ce în ce mai mari asupra unor state europene pentru ca acestea să accepte dezvoltarea reţelei 5G cu echipamente Huawei, despre care există informaţii şi rapoarte ale serviciilor de informaţii occidentale că ar fi folosite inclusiv în acţiuni de spionaj. În urmă cu doar câteva ore, agenţia britanică MI6 a cerut guvernului britanic să regândească relaţia cu China ca urmare a modului în care aceasta se comportă în actuala criză globală. Aceste suspiciuni şi îngrijorări există în majoritatea statelor membre NATO”, a explicat Viziteu.

Mai mult, deputatul USR a declarat că românii trebuie să ştie dacă fluxul de aprovizionare cu echipamente medicale a fost afectat în această perioadă de presiunile şi şantajul statului chinez, reiterând că acesta profită de pandemia de coronavirus pentru a-şi extinde influenţa globală.

Amintind că România este un membru important al comunităţii euro-atlantice şi precizând că statul comunist chinez nu a ascuns faptul că doreşte să înlocuiască actuala ordine liberală globală cu propriul său model de societate, care este bazat pe “dictatură, minciună şi dispreţ faţă de drepturile şi libertăţile personale”, Viziteu a mai subliniat că românii trebuie să ştie “adevărul”.

“Tocmai de aceea, dacă există, aceste informaţii trebuie să fie publice, pentru că doar astfel vom contracara propaganda albă a unor state care acţionează în detrimentul intereselor fundamentale ale României”, a susţinut deputatul USR, adăugând că, marţi, va propune în cadrul Birourilor Permanente Reunite (BPR) convocarea comisiei de control a SRI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne