SRI, reacţie după ce PSD a decis să "taie" Serviciul din circuitul de numire a miniştrilor

Purtătorul de cuvânt al SRI a reacţionat după ce presa a relatat că, în ultima şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, PSD a decis să "taie" serviciile de informaţii din circuitul de numire a miniştrilor.
SRI, brigada antitero
SRI, brigada antitero (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

"Aşa-zisa dezbatere despre 'avizele' SRI pentru noul Guvern este un non-subiect", a declarat vineri jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, informează hotnews.ro.

"Există vreo lege care ne obligă să dăm aviz pe o numire a unui ministru? Nu! Dar dăm totuşi vreun aviz? Nu! Dăm date dacă ne solicită vreun beneficiar legal, iar acele date sunt exclusiv date pe care noi le putem culege potrivit legii! Deci, date privind securitatea naţională. Conform Legii 14/1992, de organizare şi funcţionare a SRI, la art.4: la cererea conducătorului instituţiei publice, SRI verifică şi oferă date cu privire la persoanele care urmează să ocupe o demnitate publică.

Dacă nu ne solicită nimeni, noi informăm totuşi pe cineva? Doar dacă avem informaţii privind securitatea naţională. Cui trimitem? Beneficiarilor legali, în funcţie de responsabilităţile lor, şi parchetelor, după caz. SRI are obligaţia de a transmite beneficiarilor legali informaţii referitoare la ameninţări la adresa securităţii naţionale", a transmis purtătorul de cuvânt al SRI.

Reamintim că vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a dezvăluit, la TVR, că în ultima şedinţă în care fostul premier Tudose şi-a dat demisia, s-a decis ca viitorul prim-ministru social-democrat - Viorica Dăncilă - să nu mai ceară serviciilor de informaţii avize înaintea numirii miniştrilor, aşa cum au făcut predecesorii săi de la Palatul Victoria, Victor Ponta, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

Potrivit evz.ro, Tudose a fost acuzat în şedinţa respectivă că toate CV-urile persoanelor care se angajau în Guvern erau trimise, până la numirea acestora în funcţie, spre verificare la serviciile secrete.

Grindeanu şi-a atras şi el ostilitatea colegilor săi pentru că cerea de la SRI avize înainte de numirile politice, reproşându-i-se că, în anumite situaţii, astfel de informări cântăreau mai mult decât recomandările partidului.

"Pe mine, instituţiile statului, cât am fost prim-ministru, vorbesc de SRI, SIE, BNR, Curte de Conturi, m-au ajutat în sensul în care nu să fac ceva rău sau ilegal, ci să guvernez bine. Eu le-am cerut să mă protejeze. Adică, spune-mi dacă vrea să mă caute cineva care are probleme, dacă vreau să numesc pe cineva în funcţie care are probleme, da, spuneţi-mi ca să nu greşesc", a declarat la rândul său fostul premier Ponta la postul B1 TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne