Sri Lanka susţine că autorii atacurilor recente au fost sinucigaşi cu bombe. Acuză implicarea unei reţele internaţionale

Forţe de securitate supraveghează Altarul Sfântul Anton din Colomb, Sri Lanka
Forţe de securitate supraveghează Altarul Sfântul Anton din Colomb, Sri Lanka (Ishara S. Kodikara/AFP/Getty Images)

Şapte sinucigaşi cu bombă au participat la atacurile de duminică asupra unor biserici şi hoteluri de lux din Sri Lanka care s-au soldat cu 290 de morţi şi peste 500 de răniţi, a declarat luni un investigator. Un purtător de cuvânt al guvernului a susţinut că în atacuri a fost implicată o reţea internaţională, potrivit Reuters.

Doi dintre atacatori şi-au detonat vestele cu explozibili la hotelul de lux Shangri-La pe faleza oraşului Colombo, a declarat Ariyananda Welianga, un oficial de rang înalt al diviziei judiciare a guvernului. Ceilalţi sinucigaşi au atacat trei biserici şi alte două hoteluri.

Al patrulea hotel şi o casă dintr-o suburbie a oraşului Colombo au fost de asemenea vizate de atacatori, însă nu a fost imediat clar cum au fost efectuate atacurile.

“Investigaţia este în derulare”, a precizat Welianga.

Rajitha Senaratne, purtător de cuvânt al Cabinetului, a afirmat că în atacuri a fost implicată o reţea internaţională, dar nu a dat detalii.

“Nu considerăm că aceste atacuri au fost efectuate de un grup de oameni numai din această ţară. Există o reţea internaţională fără de care aceste atacuri nu ar fi reuşit”, a precizat el.

Atacurile din Duminica Paştelui – care au avut loc în principal în timpul unor slujbe religioase sau când clienţii hotelurilor se aflau la masă – au fost revendicate în cele din urmă de grupul jihadist Statul Islamic.

Premierul Ranil Wickremesinghe a recunoscut duminică faptul că guvernul a avut unele informaţii cu privire la posibile atacuri asupra unor biserici care implica un grup islamist local mai puţin cunoscut.

Un raport de informaţii din data de 11 aprilie, văzut de Reuters, a susţinut că o agenţie de spionaj străină a avertizat autorităţile sri-lankeze în legătură cu posibile atacuri.

Patru bombe au fost detonate aproximativ în acelaşi timp duminică, în jurul orei locale 8:45 a.m., altele două explozii având loc după aproximativ 20 de minute. Exploziile la cel de-al patrulea hotel şi la o locuinţă au avut loc în după amiaza zilei.

Majoritatea morţilor şi răniţilor au fost cetăţeni sri-lankezi, deşi oficiali guvernamentali au precizat că au fost ucişi şi 31 de cetăţeni străini, inclusiv britanici, americani, turci, indieni, chinezi, danezi, olandezi şi portughezi.

Opt copii români, aflaţi în Colombo la un schimb de experienţă, au fost salvaţi din calea atentatelor. Aceştia şi adultul care îi însoţea au fost transportaţi, de urgenţă, la o unitate militară din afara oraşului, unde sunt în siguranţă, potrivit digi24.

Departamentul de Stat american a avertizat că grupuri teroriste continuă să comploteze posibile atacuri în ţara asiatică şi că ţintele ar putea include locaţii turistice, centre de transport, mall-uri de cumpărături, locuri de rugăciune, aeroporturi şi alte zone publice.

Preşedintele ţării, Maithripala Sirisena, a afirmat că starea de urgenţă naţională va intra în vigoare la miezul nopţii dintre duminică şi luni, ora locală, acordând poliţiei şi armatei puteri mărite pentru a aresta şi interoga suspecţi fără mandate judecătoreşti.

Poliţia a declarat, luni, că 24 de persoane au fost arestate în timpul investigaţiei asupra atacurilor sângeroase, toţi fiind cetăţeni sri-lankezi.

Armata – care s-a ocupat duminică seară de curăţarea rutei spre aeroportul din Colombo pentru revenirea preşedintelui Sirisena dintr-o vizită în străinătate, a descoperit o bombă nedetonată în apropierea porţii de îmbarcare – a declarat un purtător de cuvânt al forţei aeriene a ţării. Soldaţii au distrus dispozitivul în cadrul unei explozii controlate.

În faţa hotelurilor majore şi la Centrul Comercial Mondial din districtul de afaceri al oraşului Colombo au fost plasaţi soldaţi cu arme automate, pentru a sta de pază.

Totodată, guvernul a blocat accesul la reţelele sociale şi site-urile de mesagerie, inclusiv Facebook şi whatsapp, îngreunând distribuirea informaţiilor.

Sri Lanka, cu o populaţie majoritar budistă, a fost zguduită timp de câteva decenii de un război cu separatiştii etnici minoritari Tamil, însă violenţele au încetat în mare parte de când guvernul a câştigat războiul civil în urmă cu 10 ani.

Populaţia de 22 de milioane a Sri Lankăi include şi minorităţi creştine, musulmane şi hinduse.