Sri Lanka: Opt explozii în biserici şi hoteluri. Cel puţin 200 morţi şi 450 răniţi [video]

Explozivele au detonat în timpul sărbătorilor de Paşti, fiind rănite sute de persoane. Au fost vizate, de asemenea, hotelurile frecventate de turişti. Ministrul Apărării a declarat că autorii atacurilor sunt extremişti religioşi care au fost identificaţi.
Sri Lanka, opt explozii în biserici şi hoteluri
 
Sri Lanka, opt explozii în biserici şi hoteluri   (screenshot tramite video Youtube)

O serie de şase explozii simultane, plus altele două care au avut loc după trei ore au afectat sărbătorile de Paşti ale comunităţii creştine din Sri Lanka, duminică 21 aprilie, în jurul orei locale 9.

Primele şase atacuri au avut loc în trei hoteluri de lux din Colombo şi trei biserici, cea de-a şaptea explozie într-o clădire din Dehiwala, o suburbie sudică a capitalei, unde un atentator a ucis trei poliţişti care efectuau un control. Al optulea atentat care nu a provocat victime a avut loc în cartierul Orugodawatta din Colombo, iar acesta ar fi fost provocat de un atentator sinucigaş.

După ultimele două explozii, ministrul Apărării, Ruwan Wijewardene, a declarat că toţi cei responsabili pentru atacuri "au fost identificaţi" şi vor fi arestaţi "cât mai curând posibil". Ministrul a menţionat că actele de "terorism" au fost desfăşurate de extremiştii religioşi, dar niciun grup nu a revendicat atacul. După-amiază, Wijewardene a anunţat că au fost arestaţi şapte suspecţi şi a precizat că toţi aparţin aceluiaşi grup, fără a specifica care dintre ele.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa este actualizat în mod constant, în acest moment guvernul menţionând 200 de decese şi aproximativ 450 de răniţi.

Cele trei biserici afectate de explozie sunt: Sf. Anthony din Colombo; San Sebastiano din Negombo, la aproximativ 30 de kilometri de capitala şi o biserică din Batticaloa, la 250 de kilometri est de capitală. Au fost lovite, de asemenea, Shangri-La Hotel, Kingsbury Hotel şi Cinnamon Grand din Colombo, unde explozia a devastat restaurantul de la parter. Deocamdată, surse oficiale au anunţat că au decedat 35 de străini, personalul medical din Colombo indicând cetăţeni americani, britanici şi olandezi, dintre care unii "răniţi în condiţii critice".

Ministrul Apărării, Ruwan Wijewardene, a declarat: "Vom lua toate măsurile necesare împotriva oricărui grup terorist care operează în ţara noastră. Nu vom permite în niciun fel acestor grupuri extremiste să mai opereze în acest fel. Vom lua toate măsurile, vom vâna orice extremism religios". În plus, confirmând că poliţia şi armata "investighează în acest moment", a reiterat: "Credem că toţi vinovaţii care au fost implicaţi în acest act terorist teribil vor fi luaţi în custodie cât mai curând posibil. Au fost identificaţi".

Ministrul Economiei declară: "Au murit şi străini"

"Vă rugăm să rămâneţi acasă. Există multe victime, inclusiv străini", a scris pe Twitter ministrul de Reforme Economice din Sri Lanka, Harsha de Silva, care a vizitat unele dintre locurile atacate în exploziile simultane. "Scenele sunt oribile, am văzut membre amputate împrăştiate pretutindeni, echipele de urgenţă au fost trimise în toate locurile (...) Am transportat multe victime la spital, sperăm că au fost salvate multe vieţi", a adăugat ministrul.

Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe a convocat Consiliul de Securitate şi s-a referit la "atacuri laşe". "Condamn cu tărie atacurile laşe asupra poporului nostru", a scris el într-o postare pe contul său de Twitter. "Îi invit pe toţi cetăţenii din Sri Lanka, în acest moment tragic, să rămână uniţi şi puternici. Guvernul a luat măsuri imediate pentru a contracara această situaţie".

Preşedintele Maithripala Sirisena s-a adresat naţiunii şi a îndemnat la calm. El a asigurat că toate "forţele de poliţie" se află pe teren pentru a preveni atacurile ulterioare şi pentru a-i găsi pe cei responsabili. Un post de radio local, citându-l pe cardinalul Malcolm Ranjith, anunţă că toate sărbătorile de Paşti din bisericile creştine au fost anulate.

Ministrul Apărării a impus stare de urgenţă de la 18:00 la 6:00 în întreaga ţară, pe o perioadă nedeterminată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe